Відмінності захворювань, збудниками яких є холерні та холероподібні вібріони
опубліковано 22 липня 2022 року о 10:23

     З метою епідеміологічного нагляду за холерою щорічно з червня Державною установою «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» із об’єктів довкілля відбираються проби води із поверхневих водоймищ та стічна вода. Відібрані проби досліджуються як на холерні, так і на холероподібні вібріони.

     Протягом червня-липня поточного року до Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області від відокремленого структурного підрозділу «Дніпровський районний відділ
ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ України» тричі надійшли повідомлення про виявлення холероподібних вібріонів у пробах води річки Кільчені, відібраних у зоні відпочинку міста Підгородного Дніпровського району. Про результати досліджень було поінформовано Підгородненську міську раду та
29 червня 2022 року отримано відповідь про те, що на території населених пунктів Підгородненської міської ради немає офіційно визначених місць масового відпочинку на водних об’єктах.

      На відміну від холерних холероподібні вібріони не є збудниками холери, проте можуть викликати як поодинокі  випадки,  так  і  спалахи  по  типу харчових  токсикоінфекцій.  Холероподібні вібріони поширені   у   відкритих  водоймищах,  які  є  для  них  природним середовищем існування. Факторами  передачі  інфекції  можуть  бути вода  відкритих   водоймищ,  риба,  креветки, молюски та ін. 

     Інкубаційний період при захворюваннях, що викликані холероподібними вібріонами, триває від 2-3 годин до 5 днів, найчастіше 1-2 дні.

     У більшості осіб (90%) хвороба починається раптово з підвищення температури, з’являється озноб, загальна слабкість, головний біль, біль у м’язах та суглобах, біль у животі, нудота та блювота, пронос. Хвороба у більшості пацієнтів має легкий перебіг.

     З метою профілактики захворювання кишковими інфекціями необхідно дотримуватись таких правил:

  • не купувати продукти харчування у місцях стихійної торгівлі, зокрема рибу;
  • не купатися у місцях, які офіційно не визначені як зони масових відпочинків на водних об’єктах та якщо на березі встановлені попереджувальні таблички про заборону купання;
  • не використовувати воду водоймища для пиття, миття посуду, овочів та фруктів; намагатися не заковтувати її під час купання;
  • дотримуватися правил особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
  • для пиття й приготування їжі використовувати чисту воду;
  • мити овочі й фрукти перед вживанням;
  • піддавати ретельній термічній обробці продукти при приготуванні їжі.

     Довідково. Збудниками холери є холерні вібріони. Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини. Джерелом збудника інфекції є людина ‒ хворий або носій вібріонів.  Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро. Характерними симптомами холери є частий пронос, що призводить до різкого зневоднення організму, випорожнення дуже рідкі, можуть мати білий колір і нагадувати «рисовий відвар». Через втрату з рідиною мікроелементів з’являються м’язові судоми. Загострюються риси обличчя. Синіють губи і вушні раковини, з’являється задишка і різка слабкість. Температура тіла залишається нормальною або навіть знижується. Шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»). При ранній діагностиці й правильному лікуванні холера виліковна.

     Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді до 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин до декількох місяців. Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux