Одним з головних факторів безпечного харчування є правильний вибір продукції, подальше її зберігання та обробка. Аби уникнути харчового отруєння, слід пам’ятати деякі правила придбання та зберігання харчових продуктів, а саме:
• не купуйте харчові продукти, якщо на них не вказано дату виготовлення чи кінцевий термін реалізації, навіть якщо зовнішній вигляд у них не викликає ніяких сумнівів. Адже не змінений зовнішній вигляд не є гарантією безпеки, бо на ранніх строках життєдіяльності мікроорганізмів змін може і не бути;
• не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
• зелень і особливо ніжні фрукти та овочі необхідно зберігати у спеціальних дихаючих контейнерах;
• розливне молоко, куплене на базарі, перед вживанням необхідно кип’ятити, не вживати молоко-самоквас і сир з нього без попередньої термічної обробки;
• рибу і м'ясо краще купувати охолодженими, а не замороженими;
• м'ясні вироби у вакуумній упаковці можуть зберігатись декілька тижнів, а при відкриванні – близько 4 діб;
• свіже м'ясо може зберігатись у холодильнику не втративши свіжості 3-4 доби, а птиця - 2 доби;
• при заморожуванні риби у домашніх умовах текстура риби змінюється, тому краще не тримати заморожену рибу у морозильнику тривалий час;
• дотримуйтесь температурних режимів обробки свіжого м'яса та риби;
• сирі продукти при приготуванні їжі обробляйте окремо. Стіл, обробні дошки, ножі, кухонну техніку після роботи з сирими продуктами потрібно ретельно вимити і ошпарити окропом.
Такі неважкі та нехитрі застережні заходи при поводженні з харчовими продуктами дають змогу уникнути загрози здоров'ю людини та насолоджуватись улюбленими стравами.
У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікарні чи сімейного лікаря.
Самолікування небезпечне для Вашого здоров’я!