• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Узгодження план-схем розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин в 2021 році
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 10 лютого 2021 року о 11:36

    Для  отримання якісного насіннєвого матеріалу перехреснозапильних сільськогосподарських культур (гречки, кукурудзи, соняшнику, ріпаку, жита, тритикале, гірчиці, сорго звичайного, злакових трав, багаторічних бобових  та інших) необхідно захистити насіннєві посіви від випадкового перехресного запилення, а саме шляхом дотримання норм просторової  ізоляції від інших видів, сортів та гібридів вищезазначених сільськогосподарських культур.

    Суб’єкти насінництва та розсадництва, які вирощують перехреснозапильні культури повинні дотримуватись норм просторової ізоляції та узгоджувати розташування насінницьких посівів з відповідним територіальним органом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Питання дотримання норм просторової ізоляції між суб’єктами господарювання регулюється Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства  України від 07.10.2016 року № 365 «Про затвердження Порядку узгодження розташування насіннєвих посівів», в якому зазначено, що відповідно до запланованого обсягу виробництва насіння та садивного матеріалу суб’єкт насінництва та розсадництва узгоджує питання не висівання споріднених перехреснозапильних рослин з іншими суб’єктами господарювання, які використовують земельні ділянки, розташовані від насіннєвого посіву на відстані в межах норм просторової ізоляції. За результатами узгодження може укладатися угода про не висівання споріднених перехреснозапильних рослин, а також про взаємні гарантії вчасного знищення падалиці культур, які є джерелом запилення на земельних ділянках в межах просторової ізоляції протягом вегетаційного періоду відповідного року. 

     Відповідно до Порядку узгодження розташування насіннєвих посівів, суб’єкти насінництва та розсадництва мають право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів сортів рослин (клонів, ліній, гібридів першого покоління) перехреснозапильних культур перед іншими суб’єктами господарювання, що здійснюють товарне сільськогосподарське виробництво. 

     Для реалізації вказаного права, суб'єкт насінництва та розсадництва повинен надати план-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур до відповідного територіального органу Держпродспоживслужби не пізніше 1 березня 2021 року!

     Відповідно до пункту 6  Порядку узгодження розташування насіннєвих посівів, суб’єкти насінництва та розсадництва мають право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів перехреснозапильних культур після затверджених план-схем, наданих до Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області. Підставою для відмови в наданні переваги при розташуванні насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин є відсутність суб’єкта насінництва та розсадництва у Державному реєстрі суб’єктів насінництва та розсадництва. Інші суб’єкти господарювання обов’язково повинні бути попереджені про затвердження план–схем вирощування насіннєвого матеріалу та не розміщувати посіви споріднених перехреснозапильних рослин на відстані в межах норм просторової ізоляції.

     Відповідно до статті 13 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» суб’єкти насінництва та розсадництва мають право вимагати відшкодування завданих збитків від перехресного запилення посівів перехреснозапильних культур іншим сортом внаслідок порушення їхнього права на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів.

     Для отримання права на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів суб’єкти насінництва та розсадництва Дніпропетровської області можуть подати план-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур, завірені підписом і печаткою до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux