• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Сигналізаційне повідомлення
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 15 липня 2024 року о 08:42

Звертаймо вашу увагу, що погодні умови липня (спекотна та суха погода) сприятливі для утворення осередків високої чисельності саранових на пасовищах та луках, неорних землях та лісосмугах, а також у суміжних посівах соняшнику, кукурудзи, овочевих та інших сільськогосподарських культур. Зібравшись у кулігу, сарана пересувається, з’їдаючи всі рослини на своєму шляху. Комахи шкідника можуть подолати до 300 км за добу. 

На даний час в області спостерігається живлення дорослих окрилених комах лише у місцях резервації шкідника (неорні землі, балки, толоки), заселення сільськогосподарських посівів шкідниками не виявлено.

Наголошуємо на проведені постійного спостереження за розвитком саранових, у разі виявлення на посівах сільськогосподарських культур італійського пруса - 2 – 5 екз. на кв.м, нестадних саранових – 10 - 15 екз. на кв.м, застосувати хімічні обробки. Методи обробки хімічними препаратами залежатимуть від конкретних умов. Застосовують суцільні обробки, крайові (навколо посівів), локальні – у місцях високої концентрації шкідника (куліги, зграї) інсектицидами згідно з «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» на основі таких діючих речовин, як лямбда-цигалотрин + тіаметоксам, люфенурон, альфа-циперметрин, хлорпірифос + циперметрин тощо.

Обробки проводять вранці та увечері, коли комахи перебувають на рослинах. Кулігу, що рухається, обробляють на площі за 200 – 250 м від «голови», охоплюючи її по спіралі, що перевищує фронт куліги. Хімобробки проводити з дотриманням регламентів застосування засобів захисту рослин, техніки безпеки та санітарних правил при роботі з ними із забезпеченням збереження корисної ентомофауни та медоносних бджіл. Безумовним є дотримання вимог Державних санітарних правил ДCанПіН 8.8.1.2.001-98 "Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві" та Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин. Під час проведення винищувальних заходів із застосуванням хімічних засобів захисту рослин необхідно дотримуватись заборони випасу свійської худоби та птиці на території проведення обробок та тій, що межує з нею. Бджолярам необхідно завчасно вжити відповідні заходи для унеможливлення отруєння бджіл.

До уваги керівників територіальних громад! Відповідно до статті 9 Закону України "Про захист рослин", місцеві органи виконавчої влади мають повноваження здійснення контролю за вжиттям підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності та громадянами заходів щодо захисту рослин і сприяння державним фітосанітарним інспекторам у виконанні ними службових обов'язків. Крім цього, на місцеві органи виконавчої влади покладено обов'язки створення надзвичайних комісій із боротьби з особливо небезпечними шкідливими організмами у разі масового їх розмноження і поширення, а також запровадження у межах компетенції особливого режиму захисту рослин на період масового розвитку і поширення особливо небезпечних шкідливих організмів. Порядок запровадження особливого режиму захисту рослин та заходи, що вживаються на території з особливим режимом захисту рослин, визначено статтями 14 та 15 Закону України "Про захист рослин".

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux