• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
СОРТОЗАМІНА ТА СОРТООНОВЛЕННЯ
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 18 лютого 2022 року о 09:17

     Урожайність сільськогосподарських культур залежить не тільки від рівня агротехніки на даному полі, а й від правильно підібраних сортів, від багатьох їх ознак і властивостей.

     Сорт відіграє велику роль у підвищенні ефективності виробництва сільськогосподарських культур. Насінництво певного сорту – це, насамперед, виробництво насіння із збереженням усіх його морфологічних, біологічних та господарсько-цінних ознак. Проте у процесі масового розмноження та тривалого вирощування якість сортів з різних причин погіршується. Тому у насінництві здійснюються два основних процеси – сортозаміна та сортооновлення.

     Сортозаміна – це повна заміна на виробничих посівах одного старого сорту на інший новий сорт. Як правило, нові сорти істотно перевищують старі за врожайністю та іншими селекційно-цінними ознаками. Сортозаміну необхідно проводити швидко, що дасть можливість повніше використати переваги нового сорту й одночасно позбавитись тиску хвороб та шкідників, які супроводжували старий сорт. Велике значення в підвищенні врожайності має розмноження високоякісного насіння нових перспективних сортів до розмірів, що забезпечують потребу виробництва. Використання високоякісного сортового насіння у виробництві протягом багатьох років погіршує його сортові та насіннєві якості в результаті механічного та біологічного засмічення, ураження хворобами та шкідниками, порушення насінницької агротехніки та умов зберігання. Шляхом добре організованого насінництва можна уповільнити цей процес, але зупинити його неможливо. Тому необхідне періодичне сортооновлення.

     Сортооновлення– це заміна сортового насіння низьких генерацій, у якого погіршилися сортові та біологічні якості, на насіння того самого сорту, але вищих генерацій. Сортооновлення проводиться насінням категорії базове (супереліта, еліта) або сертифіковане, але не нижче першої генерації. Строки сортооновлення для різних культур не однакові і залежать від біології культури та від організації насінництва в господарстві: за умов високого рівня насінництва сортові якості насіння зберігаються протягом багатьох років, а при низькому рівні насінництва вони втрачаються вже в перших генераціях. Науковими дослідженнями встановлено, що, починаючи вже з третьої генерації, спостерігається значне зменшення врожайності порівняно з базовим насінням, зокрема знижується кількість продуктивних стебел на одиницю площі, число і маса зерен у колосі, що призводить до зменшення врожаю.

Багаторічний досвід свідчить про те, що своєчасна сортозаміна і сортооновлення є надійним резервом збільшення виробництва сільськогосподарської продукції. Своєчасне сортооновлення може сприяти підвищенню врожайності зернових культур на 20 %. Отже, суб’єктам господарювання необхідно постійно здійснювати впровадження у виробництво високоякісного насіння нових перспективних сортів і високих генерацій, що в свою чергу повинно сприяти підвищенню ефективності виробництва зерна та має істотно вплинути на рівень конкурентоспроможності вітчизняного товарного зерна на міжнародному зерновому ринку.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux