У місті Дніпрі зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції (ГКІ) з 5 постраждалими. Усі випадки захворювання на ГКІ пов’язані із вживанням шаурми, придбаної в закладі громадського харчування - павільйоні «Шаурма». Постраждалі були госпіталізовані до КНП «МКЛ №21 ім. проф. Є.Г. Попкової» ДМР.
Головним управлінням Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проведено позапланову перевірку дотримання закладом громадського харчування - павільйоном «Шаурма» - вимог санітарного законодавства та законодавства з безпечності харчових продуктів. При проведенні перевірки виявлені чисельні порушення, які призвели до спалаху захворювання ГКІ.
За результатами проведеної перевірки суб’єкта господарювання надано припис з термінами усунення встановлених порушень. Винесено рішення про вилучення з обігу продуктів невідомого походження та без відповідного маркування. Рішенням призупинено діяльність закладу на 10 робочих днів для усунення встановлених порушень.
З керівником та працівниками закладу проведена роз’яснювальна робота щодо дотримання вимог законодавства при роботі закладу громадського харчування та з профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Усі хворі пройшли лікування та виписані з одужанням.
Станом на 04.07.2023 заклад громадського харчування - павільйон «Шаурма» - не функціонує. У закладі вживаються заходи щодо усунення встановлених порушень.
Як правило, зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння відбувається у теплий період року (червень-вересень).
Найчастіше епідемічне значення мають молочні та м’ясні харчові продукти, салати та інші страви, які не піддаються термічній обробці. Найбільш небезпечні у цьому плані заправлені сметаною чи майонезом салати та інші страви (у т.ч. шаурма), страви з яйцями, кремові вироби, морозиво, що підтануло.
Недотримання технології приготування та зберігання страв, правил особистої гігієни призводять до забруднення готових страв збудником, а висока температура сприяє його розмноженню.
Отже, враховуючи те, що з настанням літнього періоду зростає небезпека щодо захворюваності на кишкові інфекції, для попередження захворювання необхідно дотримуватись простих правил:
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.