• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
«Смачна шаурма»

     У місті Дніпрі зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції (ГКІ) з 5 постраждалими. Усі випадки захворювання на ГКІ пов’язані із вживанням шаурми, придбаної в закладі громадського харчування - павільйоні «Шаурма». Постраждалі були госпіталізовані до КНП «МКЛ №21 ім. проф. Є.Г. Попкової» ДМР.

     Головним управлінням Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проведено позапланову перевірку дотримання закладом громадського харчування - павільйоном «Шаурма» - вимог санітарного законодавства та законодавства з безпечності харчових продуктів. При проведенні перевірки виявлені чисельні порушення, які призвели до спалаху захворювання ГКІ.

     За результатами проведеної перевірки суб’єкта господарювання надано припис з термінами усунення встановлених порушень. Винесено рішення про вилучення з обігу продуктів невідомого походження та без відповідного маркування. Рішенням призупинено діяльність закладу на 10 робочих днів для усунення встановлених порушень.

     З керівником та працівниками закладу проведена роз’яснювальна робота щодо дотримання вимог законодавства при роботі закладу громадського харчування та з профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Усі хворі пройшли лікування та виписані з одужанням.

     Станом на 04.07.2023 заклад громадського харчування - павільйон «Шаурма» - не функціонує. У закладі вживаються заходи щодо усунення встановлених порушень.

     Як правило, зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння відбувається у теплий період року (червень-вересень).

     Найчастіше епідемічне значення мають молочні та м’ясні харчові продукти, салати та інші страви, які не піддаються термічній обробці. Найбільш небезпечні у цьому плані заправлені сметаною чи майонезом салати та інші страви (у т.ч. шаурма), страви з яйцями, кремові вироби, морозиво, що підтануло.

     Недотримання технології приготування та зберігання страв, правил особистої гігієни призводять до забруднення готових страв збудником, а висока температура сприяє його розмноженню.

     Отже, враховуючи те, що з настанням літнього періоду зростає небезпека щодо захворюваності на кишкові інфекції, для попередження захворювання необхідно дотримуватись простих правил:

  • НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їхньої недоброякісності та з простроченими термінами споживання.
  • Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін.
  • НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
  • НЕ вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.
  • Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їхнього повторного споживання, вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.
  • НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
  • НЕ приготовляти багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом.
  • НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття та приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
  • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалетів.
  • При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.
  • Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.

     У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux