• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Скасування карантину та заходи Держпродспоживслужби

     З 1 липня 2023 року в Україні скасовано дію карантину, що був оголошений у зв’язку з пандемією коронавірусу. Усі обмеження, які були введені під час карантину та надзвичайного стану через COVID-2019, втрачають силу. Такі зміни затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27 червня 2023 року № 651 «Про скасування на всій території України карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

     Нагадуємо, спалах захворювання розпочався у грудні 2019 року у м. Ухань, Хубей, КНР, та визнаний ВООЗ пандемією 11 березня 2020 року. В Україні початок поширення COVID-19 було зафіксовано 3 березня 2020 року, коли підтвердився перший випадок хвороби у Чернівецькій області. З 12 березня 2020 року влада запровадила карантин. Тоді було закрито навчальні й торговельні заклади, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок і банків. Зупинили роботу метрополітенів у Києві, Харкові та Дніпрі, припинили міжміське й міжобласне автомобільне, залізничне та авіасполучення. Карантин продовжували декілька разів з того часу до 2023 року, при цьому вносячи певні зміни та послаблення обмежень. Всесвітня організація охорони здоров’я 5 травня 2023 року скасувала статус пандемії COVID-19.

     Загалом з початку пандемії COVID-19 в Україні зафіксовано понад 5,5 млн випадків захворювання на коронавірусну хворобу, з них понад 112 тисяч - летальні.

     COVID-19 вніс свої корективи в життя кожного українця. Головним державним санітарним лікарем України були затверджені протиепідемічні заходи, які визначали особливості провадження діяльності суб’єктами господарювання на період карантину.

     До повноважень Держпродспоживслужби належить саме контроль за виконанням протиепідемічних заходів. Тож з метою здійснення такого контролю та попередження поширення коронавірусної хвороби спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області та його структурних підрозділів за час дії карантину проведено 120771 перевірку суб’єктів господарювання (об’єкти продовольчої та непродовольчої торгівлі, заклади освіти, агропродовольчі ринки, аптеки, перукарні, салони краси тощо). Встановлено порушення у 12642 випадках (10,5 % від загальної кількості перевірок), відповідно надано 12642 пропозиції щодо усунення порушень, складено 3825 протоколів про адміністративні правопорушення. Крім того, спеціалісти Держпродспоживслужби області взяли участь у більш ніж 2000 рейдів з представниками поліції та ЗМІ. Рейдові перевірки здійснювалися як у робочий, так і позаробочий час, у вихідні та святкові дні. По області постійно працювало 40 спільних з представниками Національної поліції мобільних бригад.

     Спеціалістами Держпродспоживслужби області постійно проводилася санітарно-роз’яснювальна робота серед населення. За період карантину щодо профілактики коронавірусу та проведених службою заходів проведено 163 пресконференції для пресцентрів, регіонального та національного телебачення, взято участь у 56 передачах на телебаченні та радіо, надано 94 інтерв’ю для випусків новин на телебаченні, оприлюднено 37 публікацій у періодичних виданнях.

     Незважаючи на відміну карантину Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області попереджає про ризик інфекційної захворюваності у зв’язку з підвищенням температури повітря!

     Загальними профілактичними заходами з попередження інфекцій є санітарна культура населення та дотримання елементарних гігієнічних навичок.

     Дотримуйтесь гігієни кашлю, суспільної та особистої гігієни!

     Не вживайте в їжу недоброякісні продукти харчування!

     Споживайте питну воду лише з перевірених джерел!

     У разі виявлення перших ознак інфекційної хвороби необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux