• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Шляхи запобігання придбанню фальсифікованого насіння та садивного матеріалу
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 16 серпня 2022 року о 11:45

     Кожне підприємство повинно бути впевненим у тому, що придбані ним насіння та садивний матеріал не є підробкою, а визнані та відповідають стандартам якості. Введення в обіг насіння та садивного матеріалу регламентовано законами України «Про насіння і садивний матеріал», «Про охорону прав на сорти рослин» та низкою нормативно-правових актів.

     При виборі насіння чи садивного матеріалу насамперед необхідно визначитися з господарсько-біологічними ознаками сорту, який мав би забезпечити у процесі вирощування максимальний економічний результат.

     Використання сорту чи гібриду дозволяється лише за умови занесення їх до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні. Виробник має бути включеним до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва.

     Як же вберегтися від придбання фальсифікованого насіння? 

     Насамперед необхідно вимагати Сертифікат, який засвідчує сортові якості насіння та Сертифікат, який засвідчує посівні якості насіння.

     Насіння, що вводиться в обіг, обов’язково маркується та пакується. Дані про партії насіння, зазначені у супровідних документах, повинні відповідати інформації, яка зазначена на пакетах.

     На пакеті з фасованим насінням вказують: виробника насіння; назву і товарний знак; юридичну адресу, де пакують насіння; культуру, сорт, (гібрид); масу в г або шт.; номер насіннєвої партії; рік урожаю; схожість; документ про посівні якості (назва, №); коротку інформацію про культуру (опис сорту чи гібриду, поради щодо вирощування).

     Компанії-оригінатори докладають максимум зусиль задля захисту від підробок, використовуючи такі ступені захисту:

  • тривимірне зображення-голограма (зі зразком можна ознайомитись на сайті компанії, будь-які відхилення можуть свідчити про підробку);
  • голограма розміщується на місці, де зшивається мішок, і у разі відкриття вона знищується, що унеможливлює відрізання чи переклейку голограми на інші мішки-підробки;
  • QR-код (при наявності), який дозволить через мобільний додаток провести легку перевірку;
  • індивідуальний номер (кожен мішок має свій унікальний серійний номер, який не може повторюватись);
  • мішок повинен бути добре склеєний/рівно прошитий, текст і малюнок ‒ нанесені акуратно, фарба не повинна залишати відбитки на руках і розмиватися при попаданні вологи.

     Підробка зазвичай представляє собою дешеві вітчизняні гібриди/сорти, запаковані у фірмові мішки. Як правило, підроблене насіння фарбується неякісною фарбою, яка осипається, на мішках можуть бути голограми, роздруковані на кольоровому принтері, номерні знаки можуть бути однаковими або не відповідати сорту тощо, мішки мають інакший шов, неправильно нашиту етикетку.

     При придбанні садивного матеріалу (саджанців) плодово-ягідних культур потрібно вимагати Сертифікат на сортові якості садивного матеріалу та Сертифікат на товарні якості садивного матеріалу.

     Найкраще саджанці придбати у розсадниках, садових центрах, на ринках. У випадку реалізації садивного матеріалу, який привезений з іншої області чи країни, у продавця має бути карантинний сертифікат, який підтверджує відсутність хвороб у даної партії саджанців.

     Власник насіння чи садивного матеріалу повинен гарантувати відповідність посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу даним, зазначеним у відповідних документах.

     На придбане насіння чи садивний матеріал діють гарантії протягом строку, визначеному у сертифікаті.

     Сертифікати на насіння або садивний матеріал та супровідні документи є дійсними на всій території України.

     Насіння та садивний матеріал, що ввозяться на територію України та на які видані сертифікати ОЕСР та сертифікати ISTA, не потребують додаткової перевірки показників, зазначених у цих сертифікатах. 

     Купувати насіння та садивний матеріал краще за безготівковий розрахунок, зберігаючи всі чеки та квитанції.

     На вимогу споживача державним інспектором відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області може здійснюватися арбітражне (експертне) визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу (постанова Кабінету Міністрів України від 18.08.2017 № 615 «Про затвердження Порядку арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу та Порядку оформлення заяв для проведення арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу»). У разі закінчення строку дії сертифіката арбітражне визначення не проводиться.

     У випадку виникнення сумнівів у якості придбаного насіння його завжди можна перевіряти у Випробувально-діагностичному центрі Дніпропетровської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. За результатами лабораторних досліджень замовнику видаються протокол випробувань проби насіння та висновок фітосанітарної експертизи.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux