Багато українських школярів в умовно безпечніших містах вперше за кілька років повернулися за парти, де, попри війну, триває впровадження реформи шкільного харчування. Це дуже важливі зміни, тож закликаємо батьків привертати увагу на те, чим годують дітей у шкільних їдальнях, та на те, що пропонують у буфетах. І хоча більшість прийомів їжі діти мають вдома, вони також часто беруть із собою перекуси до школи. Як зробити наповнення ланч-боксу корисним для дитини?
Нагадуємо, що з 2021 року запрацювала Реформа шкільного харчування під егідою Першої Леді України. Реформа основана на формуванні принципів здорового харчування. Одночасно Урядом затверджено постанову щодо Порядку з організації харчування у закладах освіти. Постановою визначено ряд обмежень щодо шкідливих продуктів харчування у раціоні дітей, які харчуються у закладах освіти. Зокрема обмежено споживання солі, цукру, жирів, виключено споживання ковбасних виробів, консервації, харчових продуктів з додаванням синтетичних барвників, ароматизаторів, підсилювачів смаку, консервантів тощо, заборонено будь-які газовані напої, а також ряд багатокомпонентних страв, що можуть стати причиною епідускладнень. Змінено норми споживання основних харчових продуктів у бік збільшення корисних харчових продуктів, зокрема 75% раціону мають складати продукти рослинного походження. Крім того, регламентовано вимоги щодо організації харчування для дітей з особливими дієтичними потребами.
Задля запровадження реформи затверджено Стратегію реформи шкільного харчування на період до 2027 року. Прерогативою Реформи є питання якості, безпечності та доступності харчування (реконструкція, оновлення матеріально-технічної бази, навчання персоналу, запровадження системи управління безпечності харчових продуктів – НАССР – зниження ризиків, які пов’язані з харчовими отруєннями, для удосконалення продуктів харчування та процесів їхнього виробництва, а не лише для дотримання вимог законодавства).
Про Реформу шкільного харчування, особливості дитячого харчування в умовах воєнного стану та формування корисного ланч-боксу розповіла головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетроській області Маргарита Малишева під час пресконференцій у ІА «Міст-Дніпро» та ІА «Оперативна служба новин».