• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Щодо профілактики гострих інфекційних захворювань у період воєнного стану

     Війна створює передумови для спалаху інфекційних захворювань. У результаті терористичних російських ракетних обстрілів Україна зазнає значних пошкоджень об’єктів критичної інфраструктури, і, як наслідок, відбуваються аварійні та планові відключення від систем централізованого енергопостачання та водопостачання.

     У таких надзвичайних умовах значно зростає ризик забруднення водних джерел, зниження надійності водопостачання та погіршення доступу населення до питної води.

     Через дефіцит якісної питної води, відсутність доступу до чистої води, базових умов гігієни, перебування великої кількості людей одночасно у сховищах, потягах та тимчасових прихистках виникає ризик поширення інфекційних захворювань.

     У результаті виникнення аварійних ситуацій на об’єктах водопостачання не виключено можливість забруднення води та поширення через воду збудників таких захворювань як: холера, черевний тиф, паратиф А і В, сальмонельоз, шигельоз, ешеріхіоз, лептоспіроз, туляремія та бруцельоз.

     У зв’язку із ризиком виникнення надзвичайних ситуацій, що стосуються подачі населенню якісної та безпечної централізованої питної води, з метою убезпечення від зараження інфекційними хворобами рекомендуємо:

  • у випадку відсутності централізованого водопостачання надавати перевагу бутельованій воді промислового виробництва або очищеній воді з пунктів розливу питної води, що розливається в ємності для індивідуального користування;
  • зберігати питну воду у закритих ємностях. При цьому доцільно позначити ємності бирками «вода знезаражена для пиття», «вода для технічних потреб», «вода для господарських потреб». Бажано зробити запас води на 2-3 доби;
  • перед використанням питної води з бюветів та інших джерел нецентралізованого водопостачання (колодязі, шахтні криниці) її необхідно знезаразити. Кип’ятіння є найефективнішим методом знезаражування води (воду треба кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання). Але навіть при зберіганні такої води у чистій і добре закритій ємності термін придатності не повинен перевищувати однієї доби.

     Звертаємо увагу! Перед використанням такої води варто оцінити її за органолептичними якостями (прозорість, колір та запах). Якщо вода має неприємний запах, забарвлена в будь-який колір і не прозора, вона не придатна для споживання, а вода з відкритих водойм використовується тільки для технічних цілей!

     Постійні відключення електроенергії впливають на те, що в оселях громадян не працюють холодильники. Це спричиняє порушення умов зберігання продуктів харчування. У такому випадку охолоджені або заморожені продукти можуть бути небезпечними для споживання. Зіпсовані продукти можуть викликати тяжкі харчові отруєння та суттєво погіршити стан здоров’я.

     З метою уникнення харчових отруєнь рекомендуємо:

  • подбати про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері заздалегідь, у морозильній камері температура має бути нижче 0 0С, у холодильнику 4 0С або нижче;
  • якщо ви повідомлені про графік відключень, завчасно підготуйтеся: заморозьте контейнери з водою, щоб мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4 0С або нижче;
  • якщо електроенергію вже вимкнули, дверцята холодильника та морозильної камери тримайте за можливості закритими. Якщо дверцята залишаються зачинені, продукти у холодильнику є безпечними до 4 годин, 48 годин – у повній морозильній камері, 24 години – у напівпорожній морозильній камері. Якщо відключення електроенергії більше ніж 4 години, то можна помістити до продуктів у холодильник лід (сухий або блоковий, придбаний завчасно);
  • перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозильній камері або в холодильнику з додатковим джерелом холоду, за допомогою термометра.

     Підозрілу їжу ніколи не куштуйте. Якщо насторожує колір, запах, структура харчових продуктів, які швидко псуються (м'ясо, риба, яйця, молочні продукти), краще викиньте їх.

     Під час дії воєнного стану в Україні вимушено збільшилась міграція населення по території України та в інші країни. Скупчення людей та їхня активна міграція зумовлюють швидке поширення інфекцій. По-перше, йдеться про ті інфекції, що передаються повітряно-крапельним шляхом, але неможливість дотримання санітарно-гігієнічних вимог в умовах великого скупчення людей призводить до поширення і кишкових інфекцій.

     Значущим фактором поширення інфекцій є брудні руки. Зазвичай на руках міститься велика кількість небезпечних мікроорганізмів. Через брудні руки можуть переноситися вірусні, бактеріальні, грибкові та паразитарні патогени – достатньо просто доторкнутися ними слизових оболонок і ви можете захворіти.

     Більшості інфекцій, що передаються через брудні руки, можна запобігти завдяки дотриманню гігієни рук. За відсутності можливості помити руки водою можна використати вологі серветки, а після застосувати антисептик для рук з вмістом спирту не менше 70%. Мінімальний час обробки рук антисептиком становить не менше 30 секунд.

     Обов’язково дотримуйтесь гігієни рук перед:

  • приготуванням і прийманням їжі;
  • після відвідування туалету;
  • після приходу з вулиці;
  • коли руки візуально забруднені;
  • перед надяганням і після зняття засобів індивідуального захисту, таких як медична маска, респіратор або медичні рукавички;
  • після контакту з домашніми улюбленцями або проведення догляду за ними.

     За перших ознак кишкової інфекції не зволікайте, одразу зверніться по допомогу до медичного закладу.

     Бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших близьких!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux