• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Сертифікація насіння та садивного матеріалу. Органи з оцінки відповідності
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 24 травня 2021 року о 15:27

     У зв’язку з реформуванням насіннєвої галузі згідно з європейськими стандартами виникла потреба впровадження прозорої системи сертифікації насіння в Україні.

     Сертифікація насіння та садивного матеріалу

     Відповідно до статті 15 Закону України «Про насіння та садивний матеріал» (далі - Закон) насіння та садивний матеріал вводяться в обіг після їх сертифікації. Сертифікати на насіння або сертифікати на садивний матеріал можуть бути видані, якщо:

- насіння та/або садивний матеріал належить до сорту, занесеного до Реєстру сортів рослин України;

- насіння за сортовими або посівними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва;

- садивний матеріал за сортовими або товарними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва.

     Відповідно до статті 17 Закону та пункту 28 «Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2017 року № 97, кожна партія насіння та садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватися сертифікатами:

- насіння - сертифікатом, що засвідчує його сортові якості, та сертифікатом, що засвідчує його посівні якості;

- садивний матеріал - сертифікатом, що засвідчує його сортові якості, та сертифікатом, що засвідчує його товарні якості.

     Використання для сівби/посадки насіння та/або садивного матеріалу, що не мають відповідного сертифіката, забороняється.

Статтею 18 Закону передбачено, що:

- суб’єктами видачі сертифікатів, що засвідчують сортові якості насіння або садивного матеріалу, є центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну аграрну політику, або органи з оцінки відповідності, що входять до сфери його управління;

- суб’єктами видачі сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу, є центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну аграрну політику, або органи з оцінки відповідності будь - якої форми власності.

     Згідно зі статтею 18Закону орган з оцінки відповідності має право здійснювати діяльність з оцінки відповідності у сфері насінництва та розсадництва лише за умови, що він уповноважений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну аграрну політику (далі - ЦОВВ).

     Підприємство, установа, організація чи їхній підрозділ може бути уповноважено рішенням ЦОВВ на здійснення діяльності з оцінки відповідності у сфері насінництва та розсадництва, якщо таке підприємство, установа, організація чи їхній підрозділ:

є юридичною особою - резидентом України;

може підтвердити відповідний рівень компетентності;

має належну кількість кваліфікованого персоналу, який працює на постійних умовах, достатню для проведення робіт з оцінки відповідності;

не використовує фінансові та матеріальні ресурси суб’єктів насінництва та розсадництва;

має належне інформаційно-технічне забезпечення, фінансові та матеріальні ресурси, які дають змогу проводити роботи з оцінки відповідності;

має акредитовані лабораторії (центри);

має систему управління якістю;

не має комерційної або іншої заінтересованості щодо об’єктів заявки;

має належну матеріально-технічну базу та інші об’єкти інфраструктури;

не має комерційної або іншої заінтересованості щодо продукції, яку оцінює.

     Звертаємо увагу, що Сертифікати на насіння або сертифікати на садивний матеріал можуть видаватися виключно на ті види продукції (об’єкти), що є у Сфері акредитації органу сертифікації та випробувальної лабораторії.

     Якщо за результатами аналізу проб насіння або садивний матеріал відповідають вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва, органом з оцінки відповідності видаються сертифікати, що засвідчують посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу, згідно зі встановленою формою.

    Усі видані органом з оцінки відповідності Сертифікати на насіння або сертифікати на садивний матеріал вносяться до офіційного Реєстру сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал, який розміщений на Інформаційно-аналітичному порталі АПК України за посиланням: https://agro.me.gov.ua/ua/file-storage/reyestr-sertifikativ-na-nasinnya-taabo-sadivnij-material.

     У разі невідповідності показників насіння або садивного матеріалу вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва на таке насіння або садивний матеріал сертифікати, що засвідчують посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу, не видаються. Суб’єкту видається перший примірник протоколу випробування.

     Що стосується відбору проб насіння і садивного матеріалу для здійснення сертифікації.

     Орган з оцінки відповідності має право аналізувати і видавати відповідні документи (протоколи випробувань або сертифікати) проб насіння та садивного матеріалу, які відібрані виключно атестованими аудиторами з сертифікації (агрономи-інспектори), які внесені до офіційного Реєстру аудиторів із сертифікації (агрономів-інспекторів), який розміщений на Інформаційно-аналітичному порталі АПК України за посиланням: https://agro.me.gov.ua/ua/file-storage/reyestr-auditoriv-iz-sertifikaciyi-agronomiv-inspektoriv.

     Наголошуємо, що роботи з визначення сортових якостей насіння та садивного матеріалу (польове оцінювання) категорій добазового і базового насіння та категорій вихідного і базового садивного матеріалу проводить виключно аудитор із сертифікації (агроном-інспектор), який є посадовою особою ЦООВ чи державного підприємства, установи, організації, що входить до сфери його управління, а роботи із визначення сортових якостей інших категорій можуть проводити будь-які аудитори із сертифікації (агрономи-інспектори) за умови вибіркового оцінювання таких робіт аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором), який є посадовою особою відповідного ЦООВ чи державного підприємства, установи, організації, що входить до сфери управління такого органу.

     Перелік суб’єктів господарювання, уповноважених на здійснення діяльності з оцінки відповідності у сфері насінництва та розсадництва можна знайти у Реєстрі органів з оцінки відповідності( далі-Реєстр), який розміщений на Інформаційно-аналітичному порталі АПК України за посиланням: https://agro.me.gov.ua/ua/file-storage/reyestr-organiv-z-ocinki-vidpovidnosti.

    У цьому Реєстрі вказані:

- місцезнаходження органу з оцінки відповідності;

- інформація для зв'язку (телефон, факс, адреса електронної пошти);

- номер та дата рішення ЦОВВ про уповноваження органу з оцінки відповідності;

 - номер та дата рішення НААУ про видачу атестату про акредитацію;

 - види робіт, на виконання яких орган з оцінки відповідності уповноважено ЦОВВ.

     На даний час здійснювати таку діяльність мають право 4 органи з оцінки відповідності, а саме:

  • Державне підприємство "Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції" (ДП "Державний центр сертифікації і експертизи сільсьгосподарської продукції").
  • Товариство з обмеженою відповідальністю «АГРОСЕРТ», (ТОВ "АГРОСЕРТ").
  • Товариство з обмеженою відповідальністю "АГРОЛАБТЕСТ" (ТОВ "АГРОЛАБТЕСТ").
  •  Товариство з обмеженою відповідальністю "НОВАСЕРТ" (ТОВ "НОВАСЕРТ").

    У Дніпропетровській області діяльність з оцінки відповідності у сфері насінництва і розсадництва та видачу сертифікатів на насіння та садивний матеріал здійснюють два органи: ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» і ТОВ «АГРОСЕРТ».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux