• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Семінар з організації харчування для працівників закладів освіти Кам’янського району

Спеціалісти Кам’янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області взяли участь у семінарі-практикумі щодо організації харчування у закладах загальної середньої освіти Кам’янського району.

Оскільки у Кам’янському районі майже всі заклади працюють в офлайн  та змішаному режимах навчання, тема організації шкільного харчування є актуальною. З метою підвищення кваліфікації та обізнаності працівників закладів освіти департамент освіти Кам’янської міської ради продовжує традицію щодо організації семінарів-практикумів школи кулінарної майстерності за участю спеціалістів Кам’янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Нагадуємо, 27 жовтня 2023 року Кабінет Міністрів України затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 роки. Стратегічна мета реалізації реформи – забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування у закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей та дорослих. Стратегія визначає пріоритетні напрями роботи до 2027 року та операційні завдання. Зокрема відновлення та модернізацію харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності та дотримання принципів системи НАССР.

Під час заходу спеціалістами опрацьовано та обговорено важливі питання харчування в умовах воєнного стану, а саме спільний наказ департаменту освіти і науки Дніпропетровської ОДА та ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області від 09.08.2023 № 408/0/212-23/387-ОД «Про організацію харчування дітей в закладах освіти області у період дії воєнного стану», та впровадження Методичних рекомендацій щодо організації харчування в закладах освіти на період дії воєнного стану, дотримання санітарного законодавства, складання примірного чотиритижневого сезонного меню, запровадження новітніх технологій під час приготування страв, належного впровадження та виконання постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

Також спеціалісти Кам’янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області зауважили на неухильному дотриманні вимог щодо запобігання кишковим інфекціям у дитячих організованих колективах, зокрема вимог щодо транспортування продуктів харчування та продовольчої сировини, дотриманні умов зберігання продуктів, технології приготування страв, правил видачі готових страв, правил відбору та зберігання добових проб страв, ведення документації з контролю за організацією харчування та аналізу норм харчування, дотримання персоналом правил особистої гігієни, забезпечення питного режиму тощо.

У дводенному семінарі-практикумі школи кулінарної майстерності взяли участь 42 особи, які дотичні до надання послуг з харчування у закладах освіти. У практичній частині семінару учасники презентували страви зі збірника Є.Клопотенка «Рецептури страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах», які впроваджено у примірному чотиритижневому сезонному меню, погодженому територіальним органом Держпродспоживслужби.

У ході обговорення учасники семінару-практикуму мали змогу поставити актуальні питання та отримати вичерпні компетентні відповіді.

Робота щодо вжиття заходів із реформування організації харчування у закладах освіти триває та перебуває на постійному контролі Держпродспоживслужби.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux