• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Семінар з організації харчування

     У зв’язку із військовою агресією значно зросли ризики виникнення гострих кишкових інфекцій, які пов’язані з безпечністю та якістю продуктів харчування та організацією харчування. Профілактика харчових отруєнь, зокрема в організованих дитячих колективах, та забезпечення дітей безпечним та якісним харчуванням є одним із важливих питань роботи закладів освіти в умовах воєнного стану та одним з пріоритетів роботи Кам’янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

     На виконання пункту 3.2 «Плану заходів з реалізації національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі на 2023 рік», згідно з розпорядженням КМУ від 24.02.2023 № 174-р «Про затвердження плану заходів з реалізації національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі на 2023 рік», триває інформаційно-роз’яснювальна робота - проведення семінарів та нарад серед осіб, відповідальних за надання послуг з організації харчування в освітніх закладах. Так, спеціалістами Кам’янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області минулого тижня проведено семінар для відповідальних осіб з надання послуг харчування у закладах освіти П’ятихатської міської територіальної громади.

     Під час заходу опрацьовано та обговорено з присутніми низку важливих питань щодо організації харчування в дитячих колективах, а саме: дотримання санітарного законодавства при організації харчування, складання примірного чотиритижневого сезонного меню відповідно до постанови КМУ від 24.03.2021 № 305, належного впровадження та виконання постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), реального застосування на практиці програм-передумов на харчоблоках закладів освіти, дотримання гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами.

     Крім того, розглянуті та прийняті до уваги критерії, які мінімізують порушення гігієнічних та санітарних норм: контроль температурних режимів та вологості, лабораторний контроль якості проведеної дезінфекції, лабораторний контроль на показники безпечності води, готових страв, гігієна працівників та контроль стану їхнього здоров’я, відповідність умов зберігання сировини та готової продукції, контроль за термінами придатності тощо. Наголошено, що функціонування системи НАССР навіть у невеликих харчоблоках є можливим. НАССР – це системність, відповідальність і людський чинник.

     У семінарі взяли участь 22 представники від закладів освіти: керівники закладів освіти територіальної громади, працівники харчоблоків та медичні працівники. Представникам надані інформаційні довідки з системи контролю якості та безпечності продуктів. У ході обговорення відповідальні особи мали змогу поставити актуальні запитання та отримати вичерпні компетентні відповіді, рекомендації щодо вирішення проблемних питань.

     Питання організації харчування в дитячих колективах перебуває на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux