• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Розвиток органічного насінництва в Україні
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 19 березня 2024 року о 10:23

У зв’язку із світовим зростанням зацікавленості населення до екологічно безпечних продуктів харчування на світовому ринку спостерігається динамічне підвищення попиту на органічну продукцію. При цьому в Європейському Союзі попит на органічну продукцію перевищує пропозицію.

Розвиток органічного виробництва сприяє розв’язанню низки екологічних проблем, насамперед гарантування продовольчої безпеки країни, покращення соціального та економічного стану сільських територій, покращення здоров’я населення. Проте виробництво органічної сільськогосподарської продукції неможливе без головного підґрунтя – насіння, вирощеного за умовами органічного виробництва, тобто органічного насіння.

Дане питання особливо актуальне з огляду на те, що обов’язковим є використання виробниками лише продукції органічного насіння, отриманого шляхом органічного розмноження та з дотриманням органічних технологій насінництва.

Відповідно до вимог Закону України від 10 липня 2018 року № 2496-VIII «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», державне регулювання у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції здійснюється шляхом:

визначення загальних засад здійснення органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції;

встановлення відповідного нормативно-правового регулювання;

удосконалення державної політики у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції;

здійснення державного контролю (нагляду) у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції;

координації підготовки та перепідготовки спеціалістів з органічного виробництва;

сприяння розвитку органічного виробництва;

сприяння розвитку внутрішнього ринку органічної продукції та задоволення потреб споживачів в асортименті органічної продукції.

Крім цього законодавства існують «Детальні правила органічного виробництва та обігу органічної продукції», затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 23 жовтня 2019 р. № 970, за якими:

- для виробництва органічної продукції використовують насіння та садивний матеріал, отримані методом органічного виробництва, а саме: материнські та батьківські форми рослин, вирощені впродовж одного покоління, і багаторічні культури, вирощені впродовж двох вегетаційних періодів;

- насіння та садивний матеріал, отримані під час перехідного періоду, а також отримані під час традиційного (неорганічного) виробництва, можна використовувати згідно із законодавством;

- насіння та садивний матеріал для виробництва органічної продукції мають бути стійкими до хвороб і шкідників. Отже, для здійснення виробництва органічного насіння та садивного матеріалу суб’єкт господарювання повинен дотримуватись вимог, передбачених ЗУ «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».

Сертифіковане насіння дає кращі шанси на отримання запланованого врожаю та кращого використання часу та ресурсів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux