Важливим пріоритетом державної політики у сфері галузі освіти є реформування системи харчування. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі сприяють загальному зміцненню організму дітей, вберігають від численних хвороб, впливають на їхню працездатність та успішність.
З метою впровадження змін щодо харчування дітей організованих колективів, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305, створена робоча група, головним завданням якої є розроблення примірного меню на зимовий період для вихованців закладів дошкільною освіти.
До складу робочої групи входять працівники Національного університету харчових технологій, відділів освіти та закладів освіти міст Києва, Броварів, Вінниці, Запоріжжя, Житомира, Сум, Кривого Рогу, Кам’янського, а також спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області. Кураторами групи є представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України та Держпродспоживслужби України.
Чергове засідання робочої групи відбулося 6 грудня 2021 року в режимі онлайн-конференції, під час якого обговорювалися питання щодо збалансованості меню, що розробляється, за вмістом білків, жирів та вуглеводів. Особлива увага була приділена вимогам до розроблення технологічних карт на кожну страву, включену до проєкта зимового меню. Участь спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області у роботі групи полягає у наданні гігієнічної оцінки меню, що розробляється, та в подальшому буде затверджуватися Міністерством охорони здоров’я України.
Для закладів дошкільної освіти, у разі пятиденного перебування вихованців, споживання основних груп харчових продуктів на сніданок, обід або вечерю визначене у додатку 1 Норм харчування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305. Даним додатком для вихованців двох вікових груп від 1 до 4 років та від 4 до 6 (7) років нормується маса порцій у готовому виді (нетто), а також визначена частота включення до меню певних груп харчових продуктів, а саме:
Наразі триває робота щодо розроблення проєкта зимового чотиритижневого меню для закладів дошкільної освіти у разі п’ятиденного перебування вихованців у закладі.