Розроблення примірних чотиритижневих меню на зимовий період для закладів дошкільної освіти
опубліковано 08 грудня 2021 року о 10:36

     Важливим пріоритетом державної політики у сфері галузі освіти є реформування системи харчування. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі сприяють загальному зміцненню організму дітей, вберігають від численних хвороб, впливають на їхню працездатність та успішність.

     З метою впровадження змін щодо харчування дітей організованих колективів, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305, створена робоча група, головним завданням якої є розроблення примірного меню на зимовий період для вихованців закладів дошкільною освіти.

     До складу робочої групи входять працівники Національного університету харчових технологій, відділів освіти та закладів освіти міст Києва, Броварів, Вінниці, Запоріжжя, Житомира, Сум, Кривого Рогу, Кам’янського, а також спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області. Кураторами групи є представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України та Держпродспоживслужби України.

     Чергове засідання робочої групи відбулося 6 грудня 2021 року в режимі онлайн-конференції, під час якого обговорювалися питання щодо збалансованості меню, що розробляється, за вмістом білків, жирів та вуглеводів. Особлива увага була приділена вимогам до розроблення технологічних карт на кожну страву, включену до проєкта зимового меню. Участь спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області у роботі групи полягає у наданні гігієнічної оцінки меню, що розробляється, та в подальшому буде затверджуватися Міністерством охорони здоров’я України.

     Для закладів дошкільної освіти, у разі пятиденного перебування вихованців, споживання основних груп харчових продуктів на сніданок, обід або вечерю визначене у додатку 1 Норм харчування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305. Даним додатком для вихованців двох вікових груп від 1 до 4 років та від 4 до 6 (7) років нормується маса порцій у готовому виді (нетто), а також визначена частота включення до меню певних груп харчових продуктів, а саме:

  • овочі різноманітні, сезонні: свіжі, заморожені або квашені. При цьому квашені овочі пропонуються дітям віком від 4 років не частіше ніж три рази на тиждень;
  • фрукти та ягоди різноманітні, сезонні, свіжі або заморожені;
  • соки пастеризовані без вмісту цукрів та підсолоджувачів;
  • фрукти та ягоди сушені;
  • злакові, зернові та бобові;
  • картопля;
  • хліб цільнозерновий з пшеничного та житнього борошна;
  • риба морська;
  • м'ясо птиці охолоджене/заморожене;
  • свинина, телятина, яловичина охолоджена/заморожена;
  • яйця;
  • молоко та молочні продукти;
  • масло вершкове, що містить не менше ніж 72% жиру;
  • рафіновані олії рослинного походження.

     Наразі триває робота щодо розроблення проєкта зимового чотиритижневого меню для закладів дошкільної освіти у разі п’ятиденного перебування вихованців у закладі.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux