• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Роз’яснення щодо монтажу станцій мобільного зв’язку, антенних споруд, ретрансляторів тощо на дахах житлових та громадських будівель
опубліковано 04 жовтня 2022 року о 09:05

     У зв’язку із надходженням до Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області численних звернень громадян стосовно будівництва та розміщення станцій мобільного зв’язку, ретрансляторів, антенних споруд тощо на дахах житлових та громадських будівель, закладах обслуговування населення та комунальних установ, надаємо роз’яснення з вищезазначеного приводу.

     Монтаж технічних засобів телекомунікацій та антенних споруд зв’язку для кріплення антенно-фідерних пристроїв на будівлях, спорудах, у вбудовано-прибудованих приміщеннях, у/на приміщеннях контейнерного типу, а також на існуючих наземних щоглах з відтяжками та на баштах входить до Переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію, затвердженого Постановою КМУ від 07.06.2017 № 406.

     Можливість монтажу зазначених технічних засобів телекомунікацій та антенних споруд зв’язку для кріплення антенно-фідерних пристроїв визначається за результатами оцінки технічного стану та відповідно до вимог законодавства з питань охорони культурної спадщини за погодженням з власником будівлі, споруди, іншого об’єкта нерухомості.

     Таким чином, видача будь-яких дозвільних документів, паспортів, висновків або погоджень на розміщення, експлуатацію, монтаж чи демонтаж технічних засобів телекомунікацій та антенних споруд зв’язку не входить до компетенції та повноважень Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

     Якщо ваш будинок належить до ОСББ, то, відповідно до ст. 16 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» № 2866-III від 29.11.2001 (зі змінами), об’єднання має право, відповідно до законодавства та свого статуту об’єднання: визначати порядок користування спільним майном відповідно до статуту об’єднання; укладати договори; визначати підрядника, укладати договори про управління та експлуатацію, обслуговування, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення майна з будь-якою фізичною або юридичною особою; встановлювати сервітути, здавати в оренду допоміжні приміщення та інше спільне майно багатоквартирного будинку.

     Згідно зі ст. 26 цього ж Закону, об’єкти, що належать до спільного майна багатоквартирного будинку, можуть за рішенням загальних зборів об’єднання передаватися в користування, у тому числі на умовах оренди, фізичним та юридичним особам за умови, що не будуть погіршені умови експлуатації багатоквартирного будинку.

     Таким чином, якщо місце розміщення об’єкта належить до спільного майна мешканців, то рішення щодо надання згоди на розміщення базової станції мобільного зв’язку приймається виключно мешканцями будинку відповідно до статуту ОСББ.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux