• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Робоча нарада з питань організації харчування у закладах освіти м.Дніпра

     За ініціативи Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області відбулася робоча нарада з питань організації харчування у закладах загальної середньої освіти м.Дніпра.

     Нарада проведена під головуванням заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Марини Петросянц, за участі спеціалістів управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, Дніпровського міського управління Держпродспоживслужби, керівництва та провідних фахівців управління освіти Департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради, а також представників підприємств, які здійснюють надання послуг з організації харчування у закладах освіти.

     У рамках вжиття заходів із підготовки закладів освіти до роботи у новому 2023/2024 навчальному році пріоритетними питаннями залишаються питання організації якісного харчування, здійснення належного медичного обслуговування та формування безпечного освітнього середовища.

     Саме організація харчування у закладах освіти цього року має ряд особливостей. Адже в умовах воєнного стану головним є створення безпечних умов навчання, спрямованих на збереження життя та здоров'я дітей, зокрема й дотримання вимог чинного санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів.

     Спільним завданням є недопущення епідемічних ускладнень серед учасників освітнього процесу, тобто недопущення інфекційної та неінфекційної захворюваності в організованих колективах. Режим роботи закладу та форма організації харчування мають бути підлаштовані під наявність тимчасового укриття.

     Держпродспоживслужба області спільно з департаментом освіти і науки ОДА розробили методичні рекомендації для освітян з організації харчування дітей у період дії воєнного стану. Керівникам органів управління освітою запропоновано визначити режим та спосіб організації харчування (за погодженням із засновником (засновниками) відповідного закладу) з урахуванням наявної матеріально-технічної бази; вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів; типу закладу освіти, особливостей організації освітнього процесу; тривалості перебування здобувачів освіти/дітей у закладі освіти; віку здобувачів освіти/дітей тощо.

     Наразі чинне законодавство передбачає можливість застосування таких способів організації харчування як аутсорсинг та кейтеринг. Цього року, враховуючи те, що заклади освіти мають підлаштовуватися під умови воєнного стану, Урядом внесені зміни до Порядку з організації харчування у закладах освіти, а саме передбачено застосування таких моделей організації харчування як базова кухня, опорна кухня, фабрика-кухня, їхнє технологічне забезпечення та логістику. Нововведення дозволяють керівнику закладу освіти обрати оптимальний спосіб організації харчування для здобувачів освіти, враховуючи форму організації освітнього процесу.

     Особливу увагу учасники робочої наради приділили запровадженню такого способу організації харчування як кейтеринг. Кейтеринг передбачає доставку та реалізацію готових страв, виготовлених без використання матеріально-технічної бази закладу освіти оператором ринку харчових продуктів, який здійснює постачання послуг з харчування, з одночасним формуванням відповідної технологічної моделі організації харчування.

     Представники підприємства, яке здійснює надання послуг з організації харчування ознайомили учасників наради зі схемою логістики від виробництва до видачі готових страв безпосередньо учасникам освітнього процесу, з урахуванням дотримання таких технологічних етапів як охолодження, зберігання, транспортування тощо.

     Спеціалістами управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства та управління безпечності харчових продуктів акцентовано увагу на дотриманні вимог законодавства у сфері санітарного та епідемічного благополуччя та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів.

     Начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Олексій Губський підбив підсумок робочої наради. Керівник звернув увагу присутніх щодо відповідальності під час організації харчування в організованих дитячих колективах, яка покладається на операторів ринку з виробництва та/або обігу харчових продуктів, керівників та засновників закладів освіти, та нагадав про повноваження Держпродспоживслужби у частині державного контролю за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог та окремих показників безпечності харчових продуктів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux