• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Результати запровадження нових стандартів харчування та проблемні питання

     З 01.01.2022 всі заклади освіти повинні перейти на нові норми харчування, що передбачені постановою Кабінету Міністрів України № 305.

     З питань організації харчування за 2021 рік спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області та його структурними підрозділами проведено 562 перевірки закладів освіти (278 закладів дошкільної освіти та 284 заклади загальної середньої освіти), у 475 закладах освіти (85%) виявлено порушення вимог санітарного законодавства (266 дошкільних та 209 загальноосвітніх навчальних закладів).

     У поточному році перевірено 42 заклади освіти, у тому числі й щодо організації харчування. Порушення виявлені майже у 90% закладів.


     Основними порушеннями, виявленими під час перевірок організації харчування, були:

     недостатній набір приміщень харчоблоків та технологічного обладнання, необхідність проведення ремонту харчоблоків;

     відсутність необхідної кількості столового та кухонного посуду;

     реалізація забороненої продукції;

     порушення технології приготування страв;

     невідповідність страв погодженому примірному меню;

     порушення умов зберігання продуктів харчування;

     недотримання санепідрежиму;

     відсутність контролю за надходженням та зберіганням продуктів харчування та сировини;

     відсутність супровідних документів на продукти харчування;

     відсутність умов для дотримання особистої гігієни;

     відсутність організації харчування для дітей з особливими дієтичними потребами;

     недотримання виконанням норм харчування.


     На сьогодні у Головного управлінням Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 (з урахуванням вимог, що набрали чинності з 01.01.2022), знаходяться на погодженні примірні чотиритижневі сезонні меню для харчування в закладах дошкільної освіти та в закладах загальної середньої освіти. Погоджено близько 65% примірних меню.

     Через невиконання норм споживання основних продуктів, вимог щодо поживної та енергетичної цінності, недотримання різноманітності страв та невідповідності вимог щодо сезонності продуктів харчування, невеликий відсоток примірних меню не було погоджено.


     Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області бере безпосередню участь у прискоренні реформи шкільного харчування, впровадженні якісних змін та їх реалізації, здійснює постійний контроль за виконанням вимог чинних нормативно-правових документів шляхом проведення заходів державного нагляду, моніторингу тощо, а також постійно співпрацює за цим напрямом з управліннями освіти та органами місцевого самоврядування.

     У Дніпропетровській області затверджено «Регіональний план заходів щодо неухильного дотримання вимог безпечності харчування та запобігання випадків харчових отруєнь у закладах освіти області на 2022 рік».

     На виконання Регіонального плану та в рамках реформи дитячого харчування створено робочу комісію для проведення спільних перевірок навчальних закладів області, у тому числі суб’єктів господарювання, які надають послуги з організації харчування дітей, щодо дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів.

     З Департаментом освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації затверджено спільний наказ «Про посилення контролю за якістю та організацією харчування дітей у закладах освіти області» від 04.10.2021№ 444/0/212-21//912-ОД. Крім того, затверджено наказ Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області щодо здійснення вичерпного моніторингу організації харчування в закладах освіти області протяхом 2022 року.

     Про результати запровадження нових стандартів харчування та проблемні питання на пресконференції в ІА «МІСТ ДНІПРО» повідомила головний спеціаліст управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux