• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Рекомендації щодо придбання та осінньої посадки садивного матеріалу
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 19 жовтня 2023 року о 14:07

     Восени, до настання стійких заморозків, - оптимальний час для висадки в ґрунт садивного матеріалу плодових та ягідних культур. Найкращим часом вважається період з початку жовтня до перших заморозків. Адже до зими рослини зможуть відновити кореневу систему і будуть добре підготовлені до початку весняного росту. Тому в осінній період у нашому регіоні зростає попит на садивний матеріал плодових культур. Щоб уберегти свій майбутній урожай від різних несподіванок, відділ контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області надає деякі поради щодо придбання саджанців. 

Де краще придбати?

 Для попередження придбання фальсифікованого садивного матеріалу насамперед покупець повинен звертатись до розсадників, які вирощують і реалізовують сертифікований та якісний садивний матеріал. Виробник повинен бути включений до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва. Партія садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватись сертифікатами, які засвідчують сортові та товарні якості садивного матеріалу. У свою чергу сертифікація можлива за умови, що садивний матеріал належить до сорту, занесеного до Реєстру сортів рослин України, який за сортовими або товарними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва. Ці документи повинні зберігатися на місці здійснення торгівлі та надаватися за першою вимогою.

 Вимоги до зовнішніх ознак саджанців  

- Саджанець має бути позначений етикеткою з назвою сорту; 

- розмір саджанців повинен бути близьким до стандартів із повністю здеревілими гілками. Висота однорічних яблунь, груш має бути 120 – 130 см, а кісточкових (вишня, слива, абрикос, черешня тощо) - 140 – 150 см. Якщо рослини нижчі вказаного розміру, це свідчить про неправильний догляд за саджанцем. Коренева шийка сортового саджанця плодових культур повинна мати місце щеплення. Якщо його немає, то це сіянець (дичка) або коренева поросль; - не допускаються до продажу саджанці, у яких наявне розпускання листя, підсихання крони, заражені хворобами чи пошкоджені шкідниками; - також при виборі саджанця потрібно привернути увагу на товщину штамба. У фруктових він має бути не менше 10-15 мм, у зерняткових культур цей показник має бути не менше 12 мм, у кісточкових – не менше 15 мм, у слаборослих підщеп – не менше 10 мм. 

Правила осінньої посадки 

Також, щоб підготувати рослину до зимування, потрібно враховувати деякі правила. - Саджанці з відкритою кореневою системою слід попередньо замочити на добу. Не слід занадто довго тримати рослину поза ґрунтом; - важливим моментом при посадці восени є дотримання крайніх термінів. Починати роботи можна після опадання листя та переходу рослини в період спокою. Висадку завершують за 3 тижні до передбачуваних заморозків. Якщо прогнозують раптове короткострокове похолодання, саджанець і пристовбурні кола рекомендується вкрити матеріалами для мульчування; - необхідно враховувати схему посадки. Не можна зважати на невеликий розмір посадкового матеріалу, важливо спиратися на його розміри в дорослому стані й сумісність культур. Для середньорослих дерев мінімальна відстань - 3 м, для високорослих - 5 м. Між рядами проходи залишають широкими, в межах 5-8 м; - місце для посадки повинно бути відкритим, сонячним. У тіні рослини втрачають урожайність, а хвороби й шкідники з'являтимуться набагато частіше. Ґрунтові води повинні залягати глибоко, в іншому випадку коріння дерев будуть страждати від надлишку вологи.

Якісний садивний матеріал є запорукою отримання здорових багаторічних насаджень та високих врожаїв. Отже, радимо всім споживачам купувати тільки сертифікований садивний матеріал, оскільки суб’єкт розсадництва повинен гарантувати відповідність сортових і товарних якостей садивного матеріалу вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва, про що зазначається у сертифікатах.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux