• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Рекомендації щодо придбання насіннєвого матеріалу під урожай 2023 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 13 березня 2023 року о 13:16

Спеціалісти відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області нагадують споживачам насіннєвого матеріалу про те, що для посіву необхідно використовувати лише якісне насіння сортів, гібридів вітчизняної та зарубіжної селекції, яке пройшло державне сортовипробування та було перевірене на посівні якості, про що свідчать відповідні документи встановленої форми. Щоб уникнути придбання неякісного посівного матеріалу під урожай 2023 року, необхідно дотримуватись певних рекомендацій. Насамперед, споживачеві необхідно пересвідчитись у наявності всіх необхідних документів. Кожна партія насіння для реалізації супроводжується двома сертифікатами (сертифікат, що засвідчує сортові якості насіння, і сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння), які можна перевірити через електронний доступ до Реєстру сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал. Строки дії сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння, становлять:

- на насіння озимих та ярих зернових культур – чотири місяці;

- на насіння кукурудзи, протруєної та розфасованої, – один рік;

- на насіння соняшнику, протруєного та розфасованого, – чотири місяці;

- на насіння цукрових буряків – шість місяців;

- на насіння картоплі, розфасоване в мішки, – 5 днів, те, що розфасоване у ящичні піддони, – 15 днів, насипом – 30 днів.

Також можна вимагати супровідні документи. Згідно з ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості» та ДСТУ 2240-93 «Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови», це – «Атестат на насіння», «Свідоцтво на насіння», «Свідоцтво на гібридне насіння». 

Обов’язково перевіряйте відповідність інформації у сертифікатах та на етикетках установленої форми, що мають бути на кожному мішку. Номер партії та країна походження насіння повинні співпадати. Залежно від категорії (генерації) насіння та його призначення, упаковку з насінням маркують етикетками відповідної форми, розміру, кольору та змісту: для добазового насіння - білим з фіолетовою смужкою завширшки 10 міліметрів, розміщеною по діагоналі з лівого нижнього кута етикетки; для базового насіння - білим; для сертифікованого насіння першої генерації, гібридів першого покоління - блакитним; для сертифікованого насіння другої генерації, наступних генерацій - червоним; для суміші насіння - зеленим. По центру лицьового боку етикетки наведено фоновою сіткою дві великі букви «UА», розмір етикетки 110х67 мм.

Реалізація насіння, яке не забезпечено супровідними документами про його походження та якість, забороняється законодавством України. Власник насіння повинен гарантувати відповідність даних посівних якостей насіння, зазначеним у відповідних документах.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux