Головна спеціалістка відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Руслана ДОРОШЕНКО взяла участь у Регіональному тренінгу для дозорних сайтів Центру контролю та профілактики хвороб та Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, що відбувся у Києві.
Захід відбувся з метою покращення координації та підвищення ефективності системи епідеміологічного нагляду та реагування на спалахи грипу птиці, об’єднання зусиль ключових установ, які відіграють важливу роль у забезпеченні реалізації заходів у рамках концепції «Єдиного здоров’я» в Україні.
До заходу долучилися працівники центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України (ЦКПХ), закладів охорони здоров’я (ЗОЗ), Держпродспоживслужби та її регіональних управлінь, Центру громадського здоров’я МОЗ України (ЦГЗ).
Основні теми тренінгу: зоонозний грип; епізоотична ситуація з грипу птиці в Україні, передумови розвитку пандемії, основні аспекти епідеміологічного нагляду; досвід спільного проведення епідрозслідувань; організація та проведення геномного моніторингу циркуляції вірусів грипу; алгоритм взаємодії та обміну інформацією між ЦКПХ, ЦГЗ та Держпродспоживслужбою.
Фінальними заходами тренінгу стали практичні вправи та обговорення їхніх результатів. Завершилось навчання підбиттям підсумків та фінальною дискусією. Загалом тренінг пройшов динамічно, цікаво та пізнавально.