Павлоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує.
З настанням весни у добовому раціоні як дорослої людини, так і дітей з’являється все більше ранньої овочевої продукції. Проте перша парникова зелень та овочі можуть призвести до важких отруєнь через перенасичення організму пестицидами та нітратами, що містяться у певних кількостях в овочах, фруктах, вирощених у «прискореному режимі».
Вплив нітратів на організм людини - природно негативний, а іноді просто небезпечний.
Як уберегтися від їхнього впливу?
Нітрати - це азотисті сполуки, які застосовуються в якості добрива та у виробництві. Нітрати забезпечують ріст рослин, але завелика їхня кількість, яка накопичується в овочах та фруктах, а потім потрапляє в організм людини, шкодить здоров’ю.
Як правило, значне накопичення нітратів встановлено в листяних культурах і практично у всіх коренеплодах, а саме: салаті, шпинаті, зелені, редисці, селері, баштанних. Особливо небезпечні овочі та фрукти, вирощені в теплицях не в сезон, через обмежений простір та застосування більшої кількості добрив.
Якою є допустима норма нітратів?
Для людини максимально допустимі рівні нітратів у харчових продуктах регламентуються Державними санітарними правилами і нормами «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах» , затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.05.2013 № 368.
Залежно від умов вирощування в огірках допустима норма нітратів - 200-400 мг/кг, у листових овочах (салат, кріп, петрушка) - 2000-3000 мг/кг, у помідорах - 100-200 мг/кг, у зеленій цибулі - до 400 мг/кг, у ранній капусті - до 800 мг/кг, у редисці - до 1200 мг/кг, у столовому буряку - до 1400 мг/кг, у ранній картоплі - до 1500 мг/кг, у ранній моркві - до 600 мг/кг. У перших ягодах - полуниці, черешні та вишні –-нітрати не мають перевищувати 60 мг/кг.
Чому нітрати шкідливі?
Згідно з нормами ВООЗ, допустима добова норма нітратів для дорослої людини - 5 мг на 1 кг ваги. Невелику кількість нітратів організм людини може вивести протягом короткого часу, але перенасичення ними призводить до важких форм отруєнь.
Нітрати в перевищених кількостях, потрапляючи в їжу з овочами й фруктами, призводять до гострого або хронічного нітратного отруєння.
Основними симптоми нітратних отруєнь є: виражена синюшність шкіри та слизових оболонок; різка загальна слабкість, сонливість; у дітей - неспокійна поведінка; запаморочення, сильні головні болі, потемніння в очах; задишка; порушення координації рухів; зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень; у важких випадках - судоми, втрата свідомості, коматозний стан. Особливо небезпечна дія нітратів у період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.
Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів неможливо, оскільки вони є майже в усіх овочах, фруктах та зелені. Проте вони небезпечні у надмірних кількостях, тому потрібно стежити за тим, що ви споживаєте і скільки.
Щоб мати від споживання ранніх овочів та фруктів максимум користі та не завдати організму шкоди, необхідно пам’ятати таке.
Які овочі найбезпечніші?
Найбільше схильні до накопичення азотистих сполук листова капуста, салат, редис, зелена цибуля, кріп, шпинат. Менше - цвітна капуста, огірки, броколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста, редька.
А найбезпечніші для вживання серед ранніх овочів - бобові (горох, квасоля), картопля, солодкий перець, брюссельська капуста, помідори і ріпчаста цибуля.
Як вибрати найменш шкідливий продукт?
* купуйте овочі та фрукти в спеціалізованих місцях торгівлі, а не на узбіччі заміської траси чи стихійному ринку;
* не соромтеся запитати у продавця висновок лабораторної перевірки його продукції. У такому документі має бути вказано вміст нітратів, пестицидів, солей важких металів, радіонуклідів у кожній конкретній партії;
* купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не мають бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані;
* під час купівлі овочів пам’ятайте, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру.
Чи можна «позбутися» нітратів?
Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно - разом з ними «гинуть» і корисні вітаміни. А ось зменшити їхню кількість все-таки можна.
Залежно від режимів та видів технологічної переробки змінюється і рівень вмісту нітратного азоту в кінцевому продукті.
Ранні овочі та фрукти наполегливо рекомендується піддавати певній обробці перед споживанням, бо так можна позбутися 10-50% шкідливих речовин. Зокрема:
- перед споживанням добре мийте овочі та фрукти, адже більшість шкідливих речовин містяться на шкірці та в шкірці плоду;
- очищуйте шкірку овочів, бо в цей час року вона є швидше джерелом нітратів, ніж вітамінів. Це особливо стосується огірків, картоплі, кабачків, редису, яблук;
- нітрати в більшій кількості є біля основи плодів, у стеблах і черешках. Уживайте в їжу тільки листя петрушки, вирізайте качан і стебла-прожилки у капусті, листовому салаті, відрізайте основу у овочів приблизно на один сантиметр;
- перенасичені добривами моркву та буряк легко впізнати за блідувато-білою серцевиною, а огірки - за жовтуватими зрізами;
- вимочуйте плоди у кип’яченій воді, можна з додаванням морської солі або лимонного соку. Декількох разів тривалістю по 15-30 хвилин буде достатньо. Ефект посилиться, якщо замочувати розрізані на кілька частин овочі або фрукти. Добре обсушуйте плоди - тоді всі вітаміни зберігаються;
- піддавайте овочі термічній обробці - так шкідливі речовини знищуються;
- приготовані зі свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів у більш небезпечні може відбуватися у процесі окислення нарізаних та заправлених овочів у холодильнику;
- нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їхній основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів.
Будьте обачними та бережіть своє здоров’я!