Кам’янське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області звертає увагу, що в умовах призупинення питного водопостачання, яке пов’язане з надзвичайною ситуацією, питання щодо попередження виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних захворювань, пов’язаних з водним фактором передачі збудника інфекції, набуває особливої уваги в дотриманні певних рекомендацій.
Питна вода, яка призначена для споживання людиною, повинна відповідати гігієнічним вимогам: бути безпечною за епідемічними та радіаційними показниками, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад. Через пошкоджену інфраструктуру водопостачання невідповідна якість води може призвести до воднообумовлених інфекцій та інших смертельно небезпечних захворювань та отруєнь, особливо у дітей. На час війни наказом МОЗ України від 22.04.2022 № 683 затверджено Державні санітарні норми та правила «Показники безпечності та окремі показники якості питної води вумовах воєнного стану та надзвичайних ситуаціях іншого характеру», що мають показники токсичності та органолептичні показники, які дещо вищі за наведені у ДСанПіН 2.2.4-171-10. Це не може не відобразитись на якості життя населення.
На відміну від планового припинення водопостачання на один або кілька днів, коли громадян заздалегідь попереджають, у воєнний час все складніше. Навіть якщо у вашій місцевості не точаться бої, існує ризик відключення води. Власникам приватних будинків, у яких у дворі є криниця або свердловина, не обов'язково робити великі запаси. Але на випадок, коли доведеться ховатися в укритті і буде небезпечно виходити на вулицю навіть на короткий час, краще мати достатньо води хоча б на 1-2 дні. Громадянам, які користуються центральним водопостачанням, необхідно подбати про великі обсяги. Для пиття та приготування їжі доцільно запастися питною бутильованою водою. Вона довго зберігається і не псується незалежно від зовнішніх умов. Під час підготовки запасів врахуйте прийняті стандарти. Рекомендується заготовити приблизно 2,5-3 л питної води на одну особу на день. У розрахунок взято необхідний обсяг пиття та рідини для приготування їжі. Технічної води в середньому потрібно 6 л на одну особу на добу. Якщо у вашій місцевості є колодязі, свердловини або джерела, дізнайтеся про їхнє точне місцезнаходження та розробіть найбільш безпечний маршрут до них, щоб у разі закінчення запасів можна було набрати води. Головне, не виходьте на вулицю під час бойових дій та повітряної тривоги. Щоб знизити споживання води, для гігієнічних процедур доречно використовувати вологі серветки, емульсії, лосьйони та інші засоби для очищення...
Способи знезараження питної води в домашніх умовах за рекомендаціями МОЗ України та Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України:
– Кип’ятіння
Кип’ятити воду протягом 10 хвилин, після чого дати їй відстоятися 30 хвилин та охолонути природним шляхом. Після охолодження воду потрібно обережно злити, не збовтавши осад, який зібрався на дні.
– Активоване вугілля
На літр води потрібно 5 таблеток. Таблетки краще подрібнити. Потрібно почекати щонайменше 8 годин, аби вода знезаразилась.
– Таблетки з активним хлором
Перед використанням вивчити інструкцію: на який об’єм води вони розраховані та скільки часу потрібно для знезараження. Обов’язково дотримуватись інструкції при очищенні води.
– Йод
На літр води достатньо 3-4 крапель йоду. Перед споживанням води почекати годину. Використовувати цей метод у крайніх випадках – наголошують у МОЗ України! Важливо: людям з ураженою щитоподібною залозою краще утриматись від споживання води, обробленої йодом.