У поточному році по Дніпропетровській області вже зареєстровано 6 спалахів гострих кишкових інфекцій (ГКІ), від яких постраждало 62 особи, з них 32 дитини.
Крім того, у поточному році в Дніпропетровській області зафіксовано 4 випадки ботулізму – у 3 випадках причиною стало вживання в їжу в’яленої річкової риби, в 1 – м’ясної консерви домашнього виготовлення.
Аби не допустити виникнення та розповсюдження гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проводять постійну санітарно-просвітницьку роботу, зокрема й постійне інформування населення через засоби масової інформації.
Літня спека сприяє швидкому розвитку шкідливих бактерій, тому щоліта в Україні, у тому числі й Дніпропетровській області, фіксується підвищення захворюваності на гострі кишкові інфекції.
Гострі кишкові інфекції, як правило, вражають шлунково-кишковий тракт та проявляються загальною інтоксикацією організму. Характерними симптомами є виникнення нудоти, гастриту з блювотою, рідких випорожнень, загальної слабкості, нездужання, нерідко – підвищення температури тіла і, як наслідок, — зневоднення організму. Інтоксикація (отруєння) може проявлятися в легкій, помірній та тяжкій формах.
Найпоширенішими кишковими інфекціями влітку є дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, зокрема ботулізм, інфекції вірусної етіології (ротавірусна, норовірусна, ентеровірусні інфекції) тощо.
Основними причинами захворювань є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять у собі збудник захворювання, залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, зберігання харчових продуктів у антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.
Основною ознакою, що дозволяє швидко відрізнити ГКІ від інших хвороб шлунково-кишкового тракту, є раптовий гострий початок: харчові отруєння найчастіше виникають раптово, нерідко захоплюючи значний контингент осіб. Частіше від отруєнь страждають люди похилого віку та діти.
До виникнення типових проявів може спостерігатися короткочасна слабкість, зниження апетиту, сонливість, загальне погіршення самопочуття.
Симптоматика захворювання безпосередньо пов’язана зі збудником і залежить від наявності супутніх і хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту.
Інкубаційний період (час від моменту зараження до появи клінічних проявів) триває від кількох годин до 5-7 днів.
Смертельно небезпечна інфекція – ботулізм – гостре токсико-інфекційне захворювання, яке провокують токсини, що розвиваються переважно в герметично закритих продуктах харчування. Це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас у більшості випадків його можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.
Найчастіше причиною ботулізму стають зіпсовані домашні консерви з м’яса та риби, рідше — овочів; консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені; в’ялені/копчені продукти домашнього приготування.
Тож, аби не постраждати від будь-якого харчового отруєння чи гострих кишкових інфекцій, слід виконувати такі заходи профілактики:
• для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду промислового виготовлення, призначену для споживання людиною, не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, ставків, невідомих підземних джерел водопостачання, поверхневих вод тощо;
• не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;
• при купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб та при дотриманні температурних режимів, зазначених на упаковці, та у встановлений виробником термін. Продукти, що швидко псуються, зберігати лише в холодильнику, обов’язково дотримуватись термінів їх зберігання;
• не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб; купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
• перед приготуванням їжі та перед її вживанням слід завжди дотримуватися правил особистої гігієни;
• ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково піддати повторній термічній обробці;
• для обробки сирих та варених продуктів використовувати різний інвентар та приладдя;
• не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин);
• не брати в дорогу при здійсненні подорожі та на відпочинок продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);
• під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі дикорослі ягоди, гриби та інші продукти невідомого походження;
• захищати харчові продукти від випадкових забруднень, від комах, гризунів та інших тварин.
У разі виявлення будь-яких ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла тощо) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!
Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання та зберегти ваше здоров'я та здоров'я ваших близьких!