Профілактика інфекційних захворювань, які передаються через воду


Кам’янське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує.

Питання з попередження виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних захворювань, пов’язаних з водним фактором передачі збудника інфекції, набуває особливої уваги у дотриманні певних рекомендацій, особливо у теплий період року або в умовах призупинення питного водопостачання, яке пов’язане з надзвичайною ситуацією.

За певних умов питна вода може стати фактором ризику виникнення різноманітних інфекційних хвороб, збудниками яких є віруси, бактерії, гельмінти та найпростіші організми. Однією з причин виникнення та поширення інфекцій є тривале зберігання життєздатності небезпечних для людини мікроорганізмів у водному середовищі.

До хвороб, що виникають через водний фактор, належать такі інфекційні захворювання, як вірусний гепатит «А», лямбліоз, ешеріхіоз, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз, туляремія тощо.

Симптоми хвороби проявляються не одразу, а після інкубаційного (прихованого) періоду. При різних інфекціях він різний, наприклад при дизентерії – від декількох годин до 7 днів (у середньому 2-3 дні), при холері – від декількох годин до 5 днів, при черевному тифі – 7-30 днів (у середньому 10-14), а при вірусному гепатиті «А» – 15-30 днів.

У більшості хворих людей спостерігаються такі симптоми: підвищення температури тіла, озноб, діарея, нудота, блювання, біль у животі. Збудники захворювань, їхні токсини вражають не лише шлунково-кишковий тракт, а й центральну нервову систему. Тому при перших симптомах треба звернутися до лікаря. Самолікування може нанести шкоду вашому здоров'ю, а в деяких випадках - бути небезпечним для життя.

Головні правила профілактики хвороб, які передаються водним шляхом:

  • воду для вживання, приготування їжі та господарських потреб слід використовувати лише з перевірених джерел;
  • вживати бутильовану воду;
  • при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;
  • використовувати метод кип'ятіння води (не менше 10-15 хвилин);
  • не використовувати воду з водопроводу, призначеного для технічних потреб;
  • не вживати лід, якщо не впевнені, що він зроблений з безпечної води;
  • мити руки з милом, особливо перед їжею та приготуванням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом;
  • дотримуватися правил та термінів зберігання води;
  • не купатися у непроточних водоймах, у несанкціонованих місцях;
  • не заковтувати воду під час купання.

Питна вода, яка призначена для споживання людиною, має відповідати гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад, відповідати ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», нормам, які визначають мінімальні безпечні стандарти якості води для питних потреб.

На жаль, через воєнні дії в Україні існують великі ризики інфікування води збудниками захворювань, що передаються водним шляхом. Тому рекомендуємо дотримуватися правил профілактики для зменшення ризиків виникнення захворювань.

Бережіть себе та своїх близьких людей! 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux