З метою запобігання виникнення та поширення гострих кишкових інфекцій (ГКІ) та харчових отруєнь Синельниківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проводить санітарно-освітню роботу в закладах громадського харчування.
До санітарно-освітньої роботи у селищі Петропавлівці залучені власники, кухарі та працівники закладів громадського харчування, яких ознайомлено із першими симптомами ГКІ, алгоритмом дій у разі виявлення перших ознак кишкового захворювання, шляхами передачі збудників, заходами профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Розповсюджені друковані інформаційні матеріали.
Передача збудників через харчові продукти (аліментарний шлях) має велике значення, оскільки в них мікроорганізми не лише зберігаються, а й можуть розмножуватися. Через молоко й молочні продукти передаються ящур, туберкульоз, черевний тиф, через м’ясні продукти, яйця, рибу — збудники сальмонельозу, ботулізму, через овочі, фрукти — кишкові інфекції. Водний шлях зараження властивий для збудників захворювань органів шлунково-кишкового тракту (холера, черевний тиф).
Особливо актуальні заходи профілактики у теплий період, коли підвищується температура повітря, яка сприяє швидкому розмноженню умовно-патогенної та патогенної мікрофлори.
Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь у закладах громадського харчування - це ряд заходів, спрямованих на дотримання безпечності харчових продуктів та уникнення поширення інфекцій. Основні заходи:
Дотримання цих заходів допоможе знизити ризик поширення ГКІ у закладах громадського харчування.