Спеціалісти Синельниківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області провели інформаційно-роз’яснювальну роботу в місті Синельниковому та селищі Васильківці з операторами ринку, які надають послуги з громадського харчування та роздрібної реалізації харчових продуктів, щодо ризиків, що можуть сприяти псуванню харчових продуктів, виникненню та поширенню гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.
Щоб вберегти себе від гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, слід дотримуватися таких заходів:
Підтримуйте чистоту
• мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
• мийте руки після відвідування туалету;
• мийте та дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
• захищайте кухню та продукти харчування від комах та гризунів.
Відокремлюйте сиру їжу від готової
• відокремлюйте сире м’ясо, птицю та морепродукти від інших харчових продуктів;
• для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами та обробними дошками;
• зберігайте продукти харчування у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими та готовими продуктами.
Ретельно готуйте їжу
• ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця та морепродукти;
• доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С.
Зберігайте їжу при безпечній температурі
• не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
• зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу;
• не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику.
Використовуйте безпечну воду та свіжі продукти
• для приготування їжі використовуйте чисту або очищену воду;
• не купуйте продукти на стихійних ринках. Обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
• ретельно мийте овочі та фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими;
• не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Пам’ятайте! Ваше здоров’я у ваших руках.