З метою профілактики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед цивільного і військового населення, пов’язаних із роботою пунктів харчування тимчасово переміщених осіб, військовослужбовців Збройних Сил України, підрозділів Сил територіальної оборони, а також пов’язаних з роботою гуманітарних штабів, Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області рекомендує дотримуватися таких правил:
- сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати, транспортувати максимально окремо;
- уважно вивчати маркування, перевіряти терміни придатності до споживання харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо якості – не вживати;
- зберігати продукти харчування, особливо ті, що швидко псуються, тільки за умов та з дотриманням термінів придатності, зазначених на упаковці;
- при розфасуванні продукції безпосередньо волонтерами бажано продублювати термін придатності й умови зберігання. Це допоможе правильно розподілити продукти й продумати меню на місці;
- при отриманні сировини (м’ясо, риба тощо) з метою зменшення ризиків, піддавати її максимально можливій термічній обробці. Переконайтеся, що м’ясо або риба повністю просмажені, проварені або протушковані;
- необхідно бути обережними під час приймання продукції, яка швидко псується. Якщо такі продукти наявні, то важливо перевіряти органолептичні якості — яка їжа на вигляд, на запах та на смак. Салати не варто заправляти до споживання, це прискорить псування продуктів;
- неухильно дотримуватися технології та поточності приготування страв, сировину (м’ясо, риба, яйця тощо) піддавати ретельній термічній обробці;
- м’ясні, рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах, перед вживанням обов’язково піддавати термічній обробці (проварювання, тушкування, запікання тощо);
- не купувати м’ясні продукти, в’ялену та копчену рибу, ковбасні, кондитерські та кулінарні вироби, консерви домашнього приготування у місцях несанкціонованої торгівлі, у випадкових осіб; не приймати та не вживати страви, виготовлені невідомими особами, у неорганізованих місцях;
- не готувати страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддати їх термічній обробці;
- готові страви зберігати без холоду не більше 2 годин, не вживати продукти та страви, термін придатності яких закінчився;
- не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби тощо);
- дотримуватися правил особистої гігієни: обов’язково мити руки з милом після кожного відвідування вбиральні, а також перед приготуванням і вживанням їжі, ознайомити з ними дітей та ретельно стежити за тим, щоб вони їх виконували;
- до роботи залучати лише здоровий персонал (без підвищеної температури, кашлю, діареї, висипань на шкірі тощо). Забезпечити відсторонення, самовідсторонення від контакту з харчовими продуктами, готовими стравами осіб, які мають ознаки кишкових інфекцій, гнійничкових захворювань шкіри та слизових оболонок;
- організувати проведення заходів щодо дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму (прибирання, миття та дезінфекція поверхонь, обладнання, інвентарю, столового та кухонного посуду тощо).
Окрім цього, харчоблок або пункт приготування їжі повинен бути забезпечений:
холодною та гарячою проточною водою гарантованої якості;
- необхідним технологічним та холодильним обладнанням, столами для обробки харчових продуктів;
- столовим та кухонним посудом, обробним інвентарем у достатній кількості;
- мийними та дезінфікуючими засобами, антисептиками для рук тощо.
За перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутися за медичною допомогою. Самолікування небезпечне!