Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь під час воєнного стану

     З метою профілактики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед цивільного і військового населення, пов’язаних із роботою пунктів харчування тимчасово переміщених осіб, військовослужбовців Збройних Сил України, підрозділів Сил територіальної оборони, а також пов’язаних з роботою гуманітарних штабів, Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області рекомендує дотримуватися таких правил:

  • сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати, транспортувати максимально окремо;
  • уважно вивчати маркування, перевіряти терміни придатності до споживання харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо якості – не вживати;
  • зберігати продукти харчування, особливо ті, що швидко псуються, тільки за умов та з дотриманням термінів придатності, зазначених на упаковці;
  • при розфасуванні продукції безпосередньо волонтерами бажано продублювати термін придатності й умови зберігання. Це допоможе правильно розподілити продукти й продумати меню на місці;
  • при отриманні сировини (м’ясо, риба тощо) з метою зменшення ризиків, піддавати її максимально можливій термічній обробці. Переконайтеся, що м’ясо або риба повністю просмажені, проварені або протушковані;
  • необхідно бути обережними під час приймання продукції, яка швидко псується. Якщо такі продукти наявні, то важливо перевіряти органолептичні якості — яка їжа на вигляд, на запах та на смак. Салати не варто заправляти до споживання, це прискорить псування продуктів;
  • неухильно дотримуватися технології та поточності приготування страв, сировину (м’ясо, риба, яйця тощо) піддавати ретельній термічній обробці;
  • м’ясні, рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах, перед вживанням обов’язково піддавати термічній обробці (проварювання, тушкування, запікання тощо);
  • не купувати м’ясні продукти, в’ялену та копчену рибу, ковбасні, кондитерські та кулінарні вироби, консерви домашнього приготування у місцях несанкціонованої торгівлі, у випадкових осіб; не приймати та не вживати страви, виготовлені невідомими особами, у неорганізованих місцях;
  • не готувати страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддати їх термічній обробці;
  • готові страви зберігати без холоду не більше 2 годин, не вживати продукти та страви, термін придатності яких закінчився;
  • не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби тощо);
  • дотримуватися правил особистої гігієни: обов’язково мити руки з милом після кожного відвідування вбиральні, а також перед приготуванням і вживанням їжі, ознайомити з ними дітей та ретельно стежити за тим, щоб вони їх виконували;
  • до роботи залучати лише здоровий персонал (без підвищеної температури, кашлю, діареї, висипань на шкірі тощо). Забезпечити відсторонення, самовідсторонення від контакту з харчовими продуктами, готовими стравами осіб, які мають ознаки кишкових інфекцій, гнійничкових захворювань шкіри та слизових оболонок;
  • організувати проведення заходів щодо дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму (прибирання, миття та дезінфекція поверхонь, обладнання, інвентарю, столового та кухонного посуду тощо).

     Окрім цього, харчоблок або пункт приготування їжі повинен бути забезпечений:

холодною та гарячою проточною водою гарантованої якості;

  • необхідним технологічним та холодильним обладнанням, столами для обробки харчових продуктів;
  • столовим та кухонним посудом, обробним інвентарем у достатній кількості;
  • мийними та дезінфікуючими засобами, антисептиками для рук тощо.

     За перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутися за медичною допомогою. Самолікування небезпечне!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux