• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
ПРОФІЛАКТИЧНІ ЗАХОДИ З ЗАПОБІГАННЯ ЛЕЙКОЗУ ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ

   Лейкоз ВРХ - інфекційна, хронічна хвороба пухлинної природи, яка характеризується злоякісним розмноженням клітин кровотворних органів з порушенням їх дозрівання, що зумовлює дифузну інфільтрацію різних органів і тканин та утворення в них злоякісних пухлин.

   До вірусу лейкозу ВРХ сприйнятливі велика рогата худоба незалежно від породи, віку й продуктивності, а також вівці, кози, кролі, свині та менш сприйнятливі коні, коти, собаки, морські свинки, миші.

   В інфікованих вірусом лейкозу ВРХ тварин особливо в клінічній стадії змінюються обмінні, біохімічні процеси і, як наслідок, відбуваються зміни якісних характеристик молока і м'яса та накопичення в них шкідливих для організму тварин і людей продуктів обміну, зокрема метаболітів триптофану, які мають канцерогенну дію.

   Джерелом збудника є заражені вірусом лейкозу тварини на всіх стадіях інфекційного процесу.

   Вірус виділяється з організму заражених тварин з кров'ю, молоком, слиною, іншими секретами й екскретами, що містять лімфоцити, які є активними факторами його передачі. Також значну роль у перенесенні вірусу від хворих тварин до здорових відіграють лікувальні маніпуляції – використання нестерильних інструментів при ін’єкціях, штучному осіменінні, тавруванні, обрізці копит, ректальних дослідженнях, фіксації тварин за носову перетинку тощо. Можливе також внутрішньоутробне зараження телят.

   Основними заходами ефективного забезпечення благополуччя тваринництва щодо лейкозу є:

  • своєчасна діагностика хвороби;
  • негайне виведення зі стад (ферм) інфікованих вірусом лейкозу тварин та їх ізоляція з наступним забоєм;
  • проведення чіткого обліку, нумерації та ідентифікації тварин;
  • дотримання ветеринарно-санітарних правил на фермах;
  • дотримання асептики і антисептики при масових обробках тварин (нумерація, взяття крові, вакцинація, алергічні дослідження, лікування тощо);
  • проведення ретельної дезінфекції тваринницьких приміщень та обладнання після кожного дослідження тварин і ізоляції вірусоносіїв.

   Тому оздоровчі заходи щодо лейкозу базуються на лабораторних дослідженнях крові від великої рогатої худоби із наступним вилученням позитивно реагуючої худоби із загального стада. Ізолювання інфікованих тварин від неінфікованих на підставі результатів лабораторних досліджень залишається основним методом боротьби з лейкозом ВРХ в усьому світі.

   В Україні дослідження на лейкоз в благополучних господарствах та приватному секторі проводяться один раз на рік.

   Основним методом прижиттєвої діагностики лейкозу є реакція імунодифузії (далі - РІД) та імуноферментний аналіз (далі - ІФА). Для дослідження особливо цінних тварин та для арбітражних висновків застосовується полімеразно-ланцюгова реакція (далі - ПЛР).

Лікування не розроблене.

   З метою своєчасної діагностики та профілактики зоонозних, інфекційних, інвазійних захворювань на території Дніпропетровської області працівниками лікарень ветеринарної медицини в районах та містах проводяться весняні та осінні обробки тварин в господарствах різних форм власності.

   Протягом минулого року досліджено 75492 проби крові на лейкоз великої рогатої худоби з господарств різної форми власності та приватного сектору, з яких у 557 тварин виявлено захворювання на лейкоз.

В 2020 році було оздоровлено 2 неблагополучних пункти з лейкозу ВРХ в Солонянському районі СТОВ «Діон» та Верхньодніпровському районі ТОВ «Дніпро Н».

   У разі виникнення суперечок щодо висновків лабораторної діагностики лейкозу ВРХ на вимогу власника тварини (проводиться за кошти власника) Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи проводить арбітражне дослідження протягом 15 діб після першого взяття крові. Відбір проб крові в таких випадках проводиться комісійно за участю спеціалістів ветеринарної медицини. Результати арбітражних досліджень є остаточними.

   Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області звертається до громадян з проханням в разі підозри захворювання тварин на лейкоз чи інше захворювання звертатись до дільничних лікарів або надавати інформацію Управлінню безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини  за телефоном: +38099-723-16-99.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux