• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Проблему сказу потрібно вирішувати лише спільними зусиллями
Покровське управління в Дніпропетровській області, опубліковано 31 січня 2022 року о 13:18

     Сказ – особливо небезпечна інфекційна хвороба усіх теплокровних тварин. До неї сприйнятливі домашні та дикі тварини всіх видів, а також люди. Характеризується гострим перебігом, тяжким ураженням центральної нервової системи, закінчується завжди смертю тварин і людей. Лікування не розроблено.

     На території Покровської, Великомихайлівської та Маломихайлівської ОТГ епізоотична ситуація зі сказом тварин за останні роки залишається стабільно напруженою з тенденцією до поліпшення.

    Динаміка виявлення неблагополучних пунктів за 2017 - 2021 роки:

2017 – 5 випадків;

2018 – 3 випадки;

2019 – 2 випадки;

2020 – 1 випадок;

2021 – захворювань на сказ не виявлено.

     Збільшення захворювання тварин, як правило, спостерігається в лютому – квітні в період парування лисиць, а також у вересні – грудні, коли популяція зростає за рахунок молодих тварин.

     Червона лисиця є головним джерелом рабічної інфекції сільськогосподарських і домашніх тварин. Серед усіх теплокровних вона найсприятливіша до вірусу сказу й забезпечує його постійну циркуляцію в природі.

     За даними Покровської районної організації Українського товариства мисливців та рибалок (далі – УТМР), щільність червоної лисиці в мисливських угіддях Покровської, Маломихайлівської, Великомихайлівської ОТГ становить 0,6 особини на 1000 га мисливських угідь.

     З метою забезпечення стійкого благополуччя щодо сказу тварин фахівці ветеринарної медицини постійно ведуть роботу в такому напрямку:

  • Щороку ініціюються засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при райдержадміністрації, на яких розглядається хід виконання поточних і перспективних планів, заходів профілактики і боротьби зі сказом тварин у районі, приймаються відповідні рішення.
  • Ведеться облік собак на території селищної, сільських рад. Ветеринарні фахівці здійснюють профілактичні й оздоровчі заходи, щеплення сприйнятливих тварин проти сказу.
  • Активно ведеться інформаційно-роз’яснювальна робота (бесіди, консультації, публікації дописів, розповсюдження буклетів, листівок) з власниками тварин і населенням щодо профілактики і ліквідації сказу.

     Щороку фахівцями Покровської районної державної лікарні ветеринарної медицини спільно з членами УТМР, лісового господарства проводяться щеплення пероральною атирабічною вакциною для м’ясоїдних тварин “Орісвак” хижих тварин проти сказу на території мисливських угідь. У листопаді 2021 року було розкладено 27584 приманки з вакциною. Розкладання проводилось рівномірно всєю визначеною територією із розрахунку 25 приманок на 1 км2. Приманки розподілялись на відстані 200 – 300 м одна від одної на узліссях, біля слідів лисиць, обабіч доріг та полів, у лісах на перехрестях доріг.

     У пероральній кампанії було задіяно 80 осіб (ветлікарі, єгері, лісники, досвідчені мисливці), 21 група. Проводився облік роботи бригад у кінці кожного робочого дня. У зоні вакцинації було визначено 1 контрольну ділянку, де розкладали приманки з мітками, які не відлякують тварин. На 4, 8, 15 дні після розкладання проводився контроль споживання вакцини. Ефективність споживання – 100 %.

    Досвід підтверджує, що, враховуючи природне поширення сказу тварин, заходи щодо профілактики й боротьби з ним мають здійснюватися комплексно, спільними зусиллями працівників ветеринарної медицини, єгерів, лісників, мисливців, органів місцевого самоврядування під постійним керівництвом і контролем ДНПК при райдержадміністрації.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux