• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Про випадки сальмонельозу в м.Дніпрі та профілактику харчових отруєнь

     Питання щодо харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій є постійно актуальним. Смертельно небезпечними харчовими отруєннями є ботулізм та отруєння дикорослими грибами. Проте й звичайна гостра кишкова інфекція може призвести до незворотних наслідків для здоров’я людини. Особливо вразливі люди літнього віку та діти.  

     Останніми випадками гострих кишкових інфекцій стали два харчові отруєння у одному із закладів громадського харчування м.Дніпра. До Головного управління Держпродспоживслужби в області надійшло два екстрених повідомлення про випадки захворювання на гострі кишкові інфекції. Двоє хворих госпіталізовані до інфекційних відділень міських лікарень з різними розладами роботи шлунково-кишкового тракту. Постраждалі пов’язують захворювання зі стравами «Хачапурі» та салат «Цезар», які вони вживали у закладі громадського харчування м.Дніпра.

     З метою встановлення причин захворювання та джерела інфекції спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в області проведено епідрозслідування та інспектування у закладі громадського харчування. Додатково проведено дослідження біоматеріалу хворих та працівників закладу, крім того, проведено лабораторно-інструментальні дослідження харчових продуктів, води питної та змивів з навколишнього середовища. За результатами досліджень у працівника закладу та у обох хворих виявлено патогенну бактерію Salmonella Enteritidis, що викликає інфекційне захворювання сальмонельоз. Для сальмонельозу характерні значні розлади шлунково-кишкового тракту, підвищення температури, головний біль, слабкість, зневоднення, що може становити загрозу для життя людини.

     Крім того, у результаті епідрозслідування спеціалістами ГУ Держпродспоживслужби в області виявлено ряд порушень у частині санітарно-гігієнічних питань та у сфері якості та безпечності харчових продуктів, що, ймовірно, стало причиною поширення інфекції:

  • незадовільний санітарно-гігієнічний стан приміщень;
  • порушується дезінфекційний режим;
  • не проводиться контроль за умовами зберігання та якістю харчових продуктів, за дотриманням технологічних процесів;
  • виявлено продукти харчування невідомого походження;
  • харчові відходи не знищуються відповідно до чинного законодавства;
  • не здійснюються заходи щодо боротьби зі шкідниками, а саме заходи щодо проведення дезінсекції та дератизації;
  • не запроваджено систему управління безпечності харчових продуктів задля зниження ризиків, які пов’язані з харчовими отруєннями, тощо.

     Зважаючи на виявлені порушення санітарно-гігієнічного характеру та порушення під час операцій із харчовими продуктами, ГУ Держпродспоживслужби в області проведено такі заходи:

  • Ухвалено Рішення про вилучення з обігу харчових продуктів невідомого походження та без маркування (м’ясо куряче, яйця курячі).
  • Ухвалено Рішення про тимчасове припинення виробництва та обіг харчових продуктів на 10 робочих днів задля усунення порушень та вжиття протиепідемічних заходів.
  • Направлено припис із заходами щодо усунення порушень та вжиття протиепідемічних заходів із встановленими термінами.
  • Складено протокол про адміністративне правопорушення через те, що суб’єкт господарювання вчинив порушення гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів, що створило загрозу для життя та здоров’я людей (порушення ЗУ «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», яке тягне за собою накладення штрафу на фізичних осіб у розмірі шести мінімальних заробітних плат).
  • Направлено донесення до центрального апарату Держпродспоживслужби та до органів місцевого самоврядування.

     Після того, як терміни усунення порушень будуть вичерпані, ГУ Держпродспоживслужби в області здійснить повторну перевірку. У разі неусунення порушень матеріали будуть передані до суду.

     У поточному році по Дніпропетровській області зареєстровано:

* 3 випадки отруєння дикорослими грибами

* 2 випадки ботулізму

* 1 випадок гострої кишкової інфекції

* спалах сальмонельозу в закладі громадського харчування (постраждало 13 осіб, зокрема 5 дітей)

* спалах гострої кишкової інфекції в організованому дитячому колективі (постраждало 4 дітей)

* спалах гострої кишкової інфекції у закладі громадського харчування (постраждало 5 осіб).

     Причинами та обставинами спалахів є елементарне недотримання працівниками закладів правил особистої гігієни, несвоєчасне проходження медичних оглядів, порушення технології приготування страв, правил при поводженні з харчовими продуктами, під час їхнього зберігання та реалізації, порушення санітарно-гігієнічного, протиепідемічного та дезінфекційного режимів, що сприяє поширенню інфекції.

     Задля попередження будь-яких кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно дотримуватися елементарних правил суспільної та особистої гігієни, належної термічної обробки їжі, не вживати питну воду з неперевірених джерел чи відкритих водоймищ.

     Уникайте купівлі продуктів харчування у місцях стихійної торгівлі! Не вживайте в їжу дикорослі гриби!

     Будьте дуже пильними. Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться по медичну допомогу.

     Про ситуацію з харчовими отруєннями, гострими кишковими інфекціями та заходи ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетроській області доповіла головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетроській області Маргарита Малишева під час брифінгу в медіацентрі Дніпропетровської обласної військової адміністрації, пресконференцій у ІА «Міст-Дніпро» та ІА «Оперативна служба новин».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux