• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Про погодження меню у закладах освіти

Синельниківським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області у 2024 році проведено контроль з питання запровадження реформи системи харчування у закладах освіти, розпочатої в Україні у 2020 році. Наразі - це комплекс заходів, метою яких є зміна системи харчування від норм споживання, технологічних процесів, підходу до закупівлі продуктів, послуг харчування та обладнання харчоблоків до поведінкових аспектів, суспільного сприйняття та розуміння здорового харчування та корисних харчових звичок і норм. Норми організації харчування дітей у закладах освіти визначені Постановою КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». 

У Синельниківському районі заклади освіти працюють за дистанційною, змішаною та очною формами навчання. Перебування дітей у закладі більше 4 годин передбачає організацію якісного та раціонального харчування дітей, яке потребує виконання вимог чинного законодавства. Щоб забезпечити різноманітне та раціональне харчування, потрібно скласти примірне чотиритижневе сезонне меню. Це документ, що містить набір страв, вихід (масу) їхніх порцій для різних вікових груп, враховує особливі дієтичні потреби здобувачів освіти/дітей (у разі наявності), сезонність (осінь, зима, весна, літо). Заклади освіти можуть використовувати сезонне меню, рекомендоване МОЗ України, або самостійно розробити сезонне примірне чотиритижневе меню та погодити його з територіальними органами Держпродспоживслужби. При погодженні меню приділяється увага не лише раціону, а й наявності на харчоблоку всіх необхідних умов для приготування страв. Також оцінюються норми споживання основних груп харчових продуктів, частота їх включення до складу сніданку, обіду або вечері, кількість порцій для відповідної вікової групи, маса нетто порцій готових страв, а також поживна та енергетична цінність кожного приймання їжі та добового раціону загалом.

Протягом 2024 році до Синельниківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області надійшло на розгляд 228 примірних меню, із них у закладах загальної середньої освіти (ЗЗСО) - 126, у закладах дошкільної освіти (ЗДО) – 102. Погоджено у ЗЗСО – 46 (36,5%), у ЗДО – 32 (31,3%) примірних меню. За результатами розгляду меню керівникам закладів освіти надано відповідні пропозиції та заходи, які необхідно вжити, щоб примірні меню відповідали медико-санітарним вимогам при наданні на повторний розгляд.

Основні причини, через які меню не погоджено: не виконуються норми споживання основних груп харчових продуктів, меню одноманітне, не дотримується кількість та вага порцій, відсутня інформація щодо аналізу виконання норм споживання основних груп харчових продуктів, їхньої поживної та енергетичної цінності.

Під час проведення моніторингу у закладах освіти на відповідність організації харчування вимогам чинного законодавства з персоналом проводяться бесіди та надається консультативно-методична допомога щодо неухильного дотримання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог, зокрема при складанні примірного чотиритижневого сезонного меню.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux