• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Пріоритети дитячого харчування

     У школах Дніпропетровської області продовжується впровадження сучасних вимог щодо організації раціонального, збалансованого та повноцінного харчування. Втілення на практиці здорового харчування у поєднанні з гігієнічними вимогами є пріоритетним питання, що знаходиться на постійному контролі Держпродспоживслужби Дніпропетровщини.

     Спеціалісти ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області повсякчас співпрацюють у даному напрямку із засобами масової інформації, органами місцевого самоврядування, управліннями освіти, керівниками закладів освіти та підприємствами, що надають послуги з організації харчування.

      26 лютого 2021 року спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева взяла участь у передачі «Твій ранок на Дніпро TV» на телеканалі ДНІПРО TV з питань організації харчування у закладах освіти.

      Обговорили переваги шкільного харчування, вимоги до меню, принципи його сезонності, основні вимоги до технології приготування страв, найулюбленіші страви школярів, пропозиції сучасних збірників рецептур для дитячого харчування, обов’язкові та заборонені страви шкільного раціону.

      Нагадуємо, що засновник, керівник закладу освіти та суб’єкти господарської діяльності, які надають послуги з харчування, зобов’язані забезпечити учнів безпечною, якісною, повноцінною та корисною їжею з урахуванням державних норм харчування.

      Таким чином, відповідно до діючих нормативно-правових документів, разовість гарячого харчування для дітей встановлюється типом закладу та, залежно від віку здобувачів освіти, особливостей освітнього процесу. Школярі мають бути забезпечені щонайменше одноразовим гарячим харчуванням у закладі освіти.

     Відповідно до Порядку з організації харчування у навчальних закладах, керівником закладу або підприємством, що надає послуги з організації харчування, затверджуються примірні двотижневі меню, які погоджуються з територіальними органами Держпродспоживслужби. Примірне меню поновлюється щорічно або відповідно до сезону року. І вже складання щоденних меню має здійснюватися на підставі затвердженого і погодженого примірного меню.

       Перевагою шкільного харчування є те, що страви готуються безпосередньо на харчоблоці, при наявності необхідного технологічного та холодильного обладнання, з дотриманням поточності технологічного процесу та санітарно-гігієнічних вимог.

       Кожна страва зі шкільного меню повинна готуватися за затвердженими технологічними картками, які складаються відповідно до збірників рецептур, що дозволені до використання у дитячому харчуванні. Кулінарна обробка продуктів повинна чітко відповідати технології приготування та забезпечувати бактеріологічну безпеку готових страв, максимально зберігати харчову цінність, підвищувати засвоєння їжі, надавати їй приємного зовнішнього вигляду, смаку й запаху. 

       До щоденного раціону школяра мають входити такі основні продукти: зернові та круп’яні вироби, м’ясні, рибні страви, овочі, фрукти, молочна продукція тощо.

       Встановлені певні групи харчових продуктів, які повинні бути у щоденному шкільному раціоні учнів. У разі одноразового гарячого харчування протягом тижня у раціоні школяра має бути обов’язково не менше трьох порцій овочів, фруктів та ягід (у співвідношенні – три порції овочів на дві порції фруктів), дві або більше порції м’яса та, щонайменше, по одній порції молочних продуктів, риби та яєць. При цьому, страви одного приймання їжі мають бути правильно поєднані між собою, аби допомогти процесу їх споживання та засвоєння.      

       Забороняється харчувати дітей небезпечними в епідемічному відношенні стравами, що не проходять належної термічної обробки чи не відповідають затвердженій технології приготування.

       Крім того, діючою нормативно-правовою документацією у харчуванні дітей заборонено вироби у фритюрі (чипси, картопля фрі тощо), страви чи продукти швидкого приготування, гриби, копченості, кава, газовані напої, енергетичні напої, вироби з кремом, морозиво, соуси (майонези, кетчупи) з синтетичними компонентами, оцет тощо. Заборонено продукти, що містять штучні барвники, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти тощо. Крім того, відповідно до вимог нового Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, у харчуванні школярів не передбачено ковбасних виробів та обмежується вміст солі, цукру, жирів.

       При організації харчування дітей у закладах освіти має бути врегульовано питання стосовно індивідуального харчування дітей з особливими дієтичними потребами, за відповідними показаннями, що підтверджуються медичною довідкою. В такому разі енергетична та поживна цінність харчування має бути забезпечена адекватною заміною тих продуктів харчування, напоїв та страв, що спричиняють алергічні реакції або непереносимість.

       Отож питання організації повноцінного та збалансованого харчування дітей залишається актуальним постійно. Аби поживні речовини та необхідні вітаміни і мікроелементи виконували свої важливі функції, беручи участь у всіх життєвих процесах, вони мають регулярно й у достатній кількості потрапляти в організм із їжею. Та все ж гігієнічні навички приймання їжі, формування принципів здорового та безпечного харчування мають прищеплюватися, перш за все, змалечку в родині, де виховується дитина, а надалі розвиватися педагогами в організованому дитячому колективі.

   Режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму  захворюванням, для нормального росту і розвитку дітей.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux