Правила літа: профілактика харчових отруєнь у літній період

опубліковано 18 червня 2025 року о 16:50

17 червня 2025 року у місті Кривому Розі Дніпропетровської області на телеканалі ТРК Руда надано коментар начальником відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Криворізького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Мельником Євгеном на тему «Правила літа: профілактика харчових отруєнь у літній період».

Фахівець зазначив, що у літній період року значно збільшується ризик виникнення харчових отруєнь, адже спека створює ідеальні умови для розмноження збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції.

Зазвичай збудники кишкових інфекцій містяться у сирих продуктах тваринного походження, таких як м'ясо, яйця курячі, сире молоко, риба, а також у немитих фруктах та овочах, які попередньо були контаміновані збудником.

Основною причиною виникнення ГКІ є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, термінів та умов зберігання харчових продуктів, а також недотримання гігієнічних вимог операторами ринку, які здійснюють роздрібну торгівлю харчовими продуктами, а саме:

  • недотримання температурних режимів або взагалі відсутнє холодильне обладнання при реалізації швидкопсувних харчових продуктів;
  • відсутність маркування виробника, що унеможливлює здійснити простежуваність харчового продукту та дотримуватися термінів реалізації.

Для профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно скористатися такими порадами:

- не вживати харчові продукти при найменшій підозрі щодо їхньої свіжості;

- не брати в дорогу чи при подорожі на відпочинок продукти, що швидко псуються та потребують охолодження;

 - не купувати харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

- при купівлі харчових продуктів обов’язково зважати на умови їхньої реалізації, наявності маркування та термінів придатності;

- придбані швидкопсувні харчові продукти якомога швидше транспортувати та зберігати в холодильнику із дотриманням температурних режимів та термінів зберігання;

- не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати одразу задля мінімізації росту та накопичення бактерій;

- для приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду.

Також у літній період набуває масштабів проблема стихійної торгівлі продуктами харчування. Товар у таких місцях реалізується без холодильного обладнання під прямими сонячними променями, що значно прискорює його псування. Продавці в місцях несанкціонованої торгівлі позбавлені елементарних умов для підтримання особистої гігієни, що вкрай важливо при поводженні із харчовими продуктами.

У місцях стихійної торгівлі можуть продаватися харчові продукти невідомого походження, які не пройшли ветеринарно – санітарну експертизу в лабораторіях на агропродовольчих ринках. Така продукція представляє високий ризик для здоров’я та життя людей, а також поширення інфекційних захворювань!

Споживачам рекомендовано користуватися лише послугами агропродовольчих ринків або мережами супермаркетів продуктових магазинів.

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання та зберегти своє здоров’я та здоров’я близьких людей.


Телесюжет на ТРК Рудана за посиланням:

https://youtu.be/AGTIYAj-D7g?si=en60RhiGk-V3_REG

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux