Відповідно до протоколу позачергового засідання Дніпропетровської регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 06.06.2023 № 28, розроблено ряд комплексних заходів з упередження та ліквідації наслідків підриву греблі Каховської ГЕС. Держпродспоживслужба області залучена до виконання таких заходів, зокрема забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, посилення контролю за станом водних об’єктів, сільськогосподарських культур, продуктів харчування на території області.
Згідно з розпорядженням начальника Дніпропетровської обласної військової адміністрації від 14.06.2023 № Р-187/0/3-23, тимчасово заборонено реалізацію на агропродовольчих ринках області риби та морепродуктів, отриманих з Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Херсонської областей, до стабілізації епідеміологічного стану в зоні надзвичайної ситуації.
З метою ліквідації наслідків, уникнення екоциду, недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення на Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області покладено завдання щодо забезпечення посиленого державного контролю (нагляду) та ветеринарно-санітарного контролю у частині якості та безпечності харчових продуктів, зокрема реалізації риби та морепродуктів на агропродовольчих ринках Дніпропетровської області з подальшим вжиттям дієвих заходів у межах повноважень та чинного законодавства.
На виконання протоколу позачергового засідання Дніпропетровської регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 16.06.2023 № 34 тимчасово заборонено промисловий, спортивний, любительський та підводний вилов риби та інших живих біоресурсів на водних об’єктах Дніпропетровської області.
Руйнування Каховської ГЕС, масштабні затоплення та осушення великих територій, мор риби, відсутність якісної питної води та інші наслідки несуть загрози масового поширення інфекційної захворюваності, особливо в умовах недотримання заходів суспільної та особистої гігієни, при порушенні елементарних санітарних правил. Надто через підвищення температури повітря, яка є сприятливою для збереження бактерій та вірусів у зовнішньому середовищі та їх активного розмноження у воді, продуктах харчування. Саме у цей час діють фактори, що сприяють зараженню: купання у відкритих водоймах, посилення спраги, поява у раціоні свіжих ягід, овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд за межі постійного місця проживання.
Збудники кишкових інфекцій (як бактерії, так і віруси) мають високу стійкість до зовнішнього середовища, тривалий час зберігаючи свої хвороботворні властивості. Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях: хвора людина (особливо небезпечні для оточення хворі, що переносять захворювання у легкій, «стертій» формі; бактеріоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє).
Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі та води, під час купання в забруднених водоймах, через брудні руки, предмети побуту, а також факторами передачі збудників інфекції можуть бути комахи, що забруднюють харчові продукти.
З метою попередження інфекційної захворюваності Головне управління Держпродспоживслужба в Дніпропетровській області постійно взаємодіє з Державною установою «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»: посилено лабораторний контроль якості та безпечності питної води на водопроводах з Каховського водосховища, у резервних джерелах водопостачання, у пунктах роздачі питної води, а також у лікувально-профілактичних закладах. Про результати лабораторного контролю показників епідемічної безпеки, санітарно-токсикологічних показників, показників радіаційної безпеки інформація надходить до Головного управління Держпродспоживслужба в Дніпропетровській області, аби негайно були вжиті комплексні заходи. У рамках державного соціально-гігієнічного моніторингу здійснюється лабораторний контроль якості води водоймищ у місцях масового відпочинку населення. Крім того, здійснюються лабораторні дослідження біоматеріалу осіб та довкілля на предмет виявлення збудника холери. Дослідженню перш за все підлягають особи з ознаками кишкової інфекції.
Наразі соцмережами ширяться повідомлення про спалахи кишкових інфекцій. Не поширюйте неперевірену інформацію! Користуйтеся інформацією лише з офіційних джерел!
За результатами щоденних лабораторних досліджень води питної та води водоймищ у місцях масового відпочинку на території Дніпропетровської області збудників інфекційних захворювань не виділено.
Питання якості питної води, що надається населенню з водозаборів на Каховському водосховищі, залишається на подальшому контролі.
Питна вода за фізико-хімічними та мікробіологічними показниками у м.Дніпрі та Дніпропетровській області залишається безпечною для споживання населенням.
Нагадуємо, щоб знизити ризик виникнення інфекційних захворювань, дотримуйтеся таких правил:
1. Для пиття, приготування їжі та особистої гігієни використовуйте питну воду з централізованих джерел водопостачання або фасовану бутильовану воду промислового виготовлення, привізну воду використовуйте після додаткового кип’ятіння.
2. Воду для господарських потреб беріть тільки з перевірених джерел. Річка чи криниця на подвір’ї більше не є перевіреними джерелами води. Як і водопровід, призначений для технічних цілей. Наполегливо просимо утриматися від купання у відкритих водоймах! Не використовуйте забруднену воду навіть для господарських потреб!
3. Кип’ятіть або дезінфікуйте в інший спосіб воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Проте пам’ятайте, що кип’ятіння не позбавляє воду хімічного забруднення!
4. У жодному разі не купуйте продукти харчування у місцях несанкціонованої торгівлі та на стихійних ринках (насамперед рибу! та продукти домашнього виготовлення, консервацію!) Взагалі наразі краще утриматися від споживання будь-якої риби, особливо у жодному разі не здійснювати вилов риби у забруднених водоймах, а також не можна збирати мертву рибу в місцях, де відбувається її мор. Жоден вид приготування і жодна термічна обробка не може зробити таку рибу безпечною до вживання!
5. Заборонено вживати продукти, які були підтоплені водою. Позбудьтесь усіх таких продуктів, зокрема консервації, яка була затоплена водою та була пошкоджена.
6. Для харчування використовуйте лише продукти гарантованої якості. Під час приготування їжі обов’язково застосовуйте термообробку (варіння, смаження, запікання). Овочі та фрукти ретельно мийте кип’яченою водою.
7. Дотримуйтесь елементарних правил особистої гігієни: перед вживанням їжі, під час обробки харчових продуктів чи після відвідування туалету обов’язково ретельно мийте руки з милом.
8. Не використовуйте одяг, що був забруднений при підтопленні без попереднього прання та дезінфекції.
9. Усе майно, що було затопленим, підлягає дезінфекції.
У разі підозри на захворювання чи при появі будь-яких симптомів інфекції – терміново зверніться за медичною допомогою!
Від цього залежить ваше здоров’я та життя, а також ваших близьких!
Враховуючи особливості воєнного стану, нестабільність та можливість виникнення різних непередбачуваних ситуацій, з метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужба в Дніпропетровській області постійно проводиться широка санітарно-роз’яснювальна робота серед населення.
З 06.06.2023 з метою попередження наслідків екоциду через підрив греблі Каховської ГЕС та недопущення інфекційної захворюваності головною спеціалісткою управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужба в Дніпропетровській області Маргаритою Малишевою проведено 7 пресконференцій, надано 5 інтерв’ю для регіональних телеканалів та інформаційних агентств, взято участь у 3 передачах на радіо та телебаченні.
https://most-dnepr.info/news/society/210841_profilaktichni_zahodi_pid_chas.htm
https://most-dnepr.info/news/society/210833_yaki_zahodi_zdiysnyuyut_fahivtsi.htm