• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Польове оцінювання сортових посівів та насаджень
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 06 травня 2024 року о 13:53

Відділ контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки звертає увагу суб’єктів господарювання, які планують виробництво насіння та садивного матеріалу у 2024 році, що найближчим часом розпочнеться проведення першого етапу польового оцінювання – попереднє обстеження.

Сертифікація насіння та садивного матеріалу – це цілий комплекс заходів з визначення сортової чистоти (типовості), вмісту видової та сортової домішок, засміченості бур’янами, ураженості хворобами та заселеності шкідниками з єдиною метою – визначення придатності врожаю для використання в якості насіння. Проведення польового оцінювання регламентується Порядком проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал, затвердженим Постановою КМУ від 17 листопада 2023 року № 1210 та методиками польового оцінювання відповідних культур.

Визначення сортових якостей насіння та садивного матеріалу здійснюється шляхом польового оцінювання, ділянкового та лабораторного сортового контролю на відповідність сорту морфологічним ознакам, визначеним при його реєстрації (ст. 17 Закону України «Про насіння та садивний матеріал»).

Для проведення польового оцінювання посіву або насадження суб’єкт насінництва подає до органу із сертифікації не пізніше ніж за 20 робочих днів до закінчення граничного строку проведення польового оцінювання посіву або насадження сільськогосподарських рослин заявку на визначення сортових якостей насіння або садивного матеріалу за формою згідно з додатком 1 Порядку. До заявки додаються: - документи, що підтверджують право на використання сорту рослин (патент та/або свідоцтво про державну реєстрацію сорту рослин, та/або ліцензійний договір про використання сорту рослин); - копії сертифікатів, виданих на насіння або садивний матеріал попередньої генерації під час послідовного розмноження;

- схема розміщення поля (полів) посіву або насадження з прив’язкою до місцевості;

- для гібридів – інформація про співвідношення чоловічих і жіночих рослин, визначене власником майнового права інтелектуальної власності на поширення сорту;

- інформація про обраного аудитора із сертифікації (агронома-інспектора) у разі можливості проведення польового оцінювання аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором), який провадить діяльність як незалежний експерт.

Документи можуть бути подані особисто або надіслані поштовим відправленням.

Рішення про відмову у проведенні польового оцінювання посівів або насаджень ухвалюється у разі несвоєчасного подання заявником заявки та необхідних документів або подання документів не в повному обсязі.

Проведення польового оцінювання насіннєвих посівів або насаджень з послідуючою видачею сертифікатів, що засвідчують сортові якості, передбачено лише у суб’єктів господарювання, занесених до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва. Апробації підлягають усі насінницькі посіви, маточні насадження та плодові саджанці , які заплановано до реалізації.

Заявка перебуває на розгляді протягом десяти днів: спеціалісти перевіряють, чи правильно оформлені документи, якщо ні – роблять зауваження та просять надати необхідне. Якщо питань до документів немає, виробник отримує повідомлення, згідно з яким призначається аудитор із сертифікації (агроном-інспектор). Також це повідомлення надається інспектору, і в подальшому в робочому порядку узгоджується зручний для всіх час візиту в господарство.

Якщо господарі купують насіння або саджанці за кордоном, виробник зобов’язаний надати усі необхідні документи про їхнє походження. Також особливу увагу виробнику необхідно звертати на внесення ввезених сортів до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні.

Польове інспектування проводять у два етапи: попереднє та остаточне.

Під час попереднього обстеження посіву або насадження уточнюються відомості, надані при подачі заявки на проведення польового інспектування. Кожен заявлений посів чи насадження обстежують у натурі для підтвердження ідентичності сорту, перевіряється дотримання вимог технології виробництва насіння або садивного матеріалу (попередники, межі посіву чи насадження, просторова ізоляція, розмежування тощо), а також ступінь засміченості бур’янами (карантинними, важковідокремлюваними, злісними), ураженості хворобами, пошкодження шкідниками та діагностика вірусних та вірусоподібних патогенів.

Результати попереднього обстеження та виявлені у ході його проведення можливі недоліки відображаються в акті попереднього польового інспектування. За необхідності вноситься припис із зазначенням терміну усунення наявних недоліків. Якщо всі зауваження аудитора враховано, посів або насадження вважається придатним для остаточного інспектування.

Остаточне інспектування проводиться у фази розвитку рослин, коли проявляється найбільше сортовирізняльних ознак. Для оцінювання рослин на ділянках використовують офіційний опис сорту, а також результати ґрунтового контролю (якщо такі дані існують).

польового інспектування, на підставі якого формується сертифікат, що засвідчує сортові якості насіння або садивного матеріалу.

У разі невідповідності посіву або насадження вимогам, встановленим законодавством у сфері насінництва та розсадництва, він вилучається з числа насіннєвих і підлягає вибракуванню.

Використання насіннєвого матеріалу, що не має відповідного сертифіката забороняється.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux