• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Польове оцінювання насінницьких посівів
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 20 травня 2021 року о 09:34

     Розпочинається один з найважливіших етапів сортового контролю -  польове оцінювання насінницьких посівів. Основна мета польового оцінювання - визначити придатність сортових і гібридних посівів для використання на насіннєві цілі. Для цього оцінюють сортові якості посівів сільськогосподарських культур та якість робіт на ділянках гібридизації. Одночасно визначають засміченість посівів культурними рослинами, насіння яких важко відокремлюється, встановлюють ступінь ураження посівів хворобами та шкідниками сільськогосподарських рослин, перевіряють дотримання суб’єктом господарювання обов'язкових правил, які забезпечують вирощування високоякісного насіння.

     Проведення польового оцінювання регламентується Порядком проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2017 року за №97, а також Методикою проведення польового оцінювання відповідних сільськогосподарських культур.

     На сьогоднішній день роботи з визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу мають право здійснювати Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції та незалежні експерти. Аудитори із сертифікації ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» мають право на проведення польового оцінювання насінницьких посівів для отримання добазового, базового та сертифікованого насіння. Незалежні експерти мають право на проведення польового оцінювання насінницьких посівів для отримання тільки сертифікованого насіння. Незалежним експертом є особа, яка отримала свідоцтво аудитора із сертифікації (агронома-інспектора)  і включена до Реєстру аудиторів із сертифікації (агрономів-інспекторів). У свідоцтві зазначається вид робіт, які аудитор із сертифікації має право здійснювати.

     Суб’єкт господарювання подає до органу із сертифікації не пізніше, ніж за 20 робочих днів до кінцевого терміну проведення польового оцінювання посіву (для зернових культур – фаза колосіння, для кукурудзи, соняшнику, ріпаку – 10-15 днів до початку цвітіння) заяву та інші документи:

  • документи, що підтверджують право на використання сорту (патент та/або свідоцтво про державну реєстрацію сорту, та/або ліцензійний договір);
  • копії сертифікатів, виданих на насіння попередньої генерації під час послідовного розмноження;
  • схема розміщення поля посіву з прив’язкою до місцевості;
  • для гібридів – дані про співвідношення чоловічих і жіночих рослин.

         Орган із сертифікації проводить перевірку документів та не пізніше 10 робочих днів, після отримання заяви, приймає рішення щодо можливості польового оцінювання і сертифікації в цілому.

     Польове оцінювання посівів проводять у два етапи: попереднє та остаточне. Під час попереднього - уточнюють відомості, представлені виробником насіння при поданні заяви на проведення польового оцінювання насінницьких посівів. Остаточне оцінювання посівів проводять у фази розвитку рослин, коли проявляється найбільше сортовирізняльних ознак.

     За результатами визначення сортових якостей видається акт польового оцінювання, який є підставою для видачі сертифіката, що засвідчує сортові якості. Один примірник акта передається заявнику (виробнику насіння), другий залишається у аудитора із сертифікації (агронома-інспектора), який проводив польове оцінювання, третій надсилається до органу із сертифікації, до якого заявник надав заявку на визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу.

    Остаточні результати визначення сортових якостей насіння, призначеного для реалізації, зазначаються у сертифікаті, що засвідчує сортові якості насіння. На всі посіви, визнані непридатними на насіннєві цілі, складається акт бракування насіннєвого посіву.

    Відділ контролю у сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області наголошує на тому, що дотримання вимог Закону України «Про насіння і садивний матеріал» в частині насіннєвого контролю забезпечить суб’єктам насінництва розмноження якісного насіння, збереження його високих сортових і посівних якостей та збільшення урожайності.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux