• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Погоджувальні процедури для закладів освіти

Відповідно до наказу Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області від 14.02.2024 № 52-ОД «Про затвердження інформаційних довідок для суб’єктів звернень щодо організації та проведення Головним управлінням Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області погоджувальних та реєстраційних процедур» затверджено перелік інформаційних довідок для закладів освіти, що висвітлені на офіційному вебсайті Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області у розділі «Послуги» - «Погоджувальні та реєстраційні процедури»: https://dp.dpss.gov.ua/poslugi/pogodzhuvalni-ta-reyestracijni-proceduri

  • Погодження примірного чотиритижневого сезонного меню та асортименту буфету для організації харчування дітей та підлітків у закладах дошкільної, загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, закладах сфери соціального захисту, військових формуваннях, закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти Дніпропетровської області.
  • Погодження режиму дня та організації навчально-виховного процесу спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, та навчально-реабілітаційних центрів Дніпропетровської області.
  • Проведення гігієнічного аналізу (оцінки) організації освітнього процесу, розкладу занять, навчально-виховного навантаження, розпорядку дня і навчання у закладах дошкільної та загальної середньої освіти Дніпропетровської області.

 Нагадуємо, що вищезазначена документація, яка надходить на погодження чи проведення гігієнічної оцінки, повинна супроводжуватися відповідною заявою від суб’єкта господарювання.

При підготовці для погодження примірних чотиритижневих меню та асортименту буфетної продукції необхідно враховувати таке:

  • примірні чотиритижневі сезонні меню повинні бути погоджені на кожен сезон року окремо, асортимент може бути погоджений на весь рік (навчальний/календарний) за умови, якщо до нього не вносяться зміни протягом погодженого періоду. Без такого погодження можна використовувати примірне меню, рекомендоване МОЗ України (у разі його повного використання);
  • назва меню чи буфетної продукції повинні бути сформовані повністю, з урахуванням питань, передбачених постановою КМУ № 305 (наприклад, примірне чотиритижневе меню на осінній сезон (рік за необхідності) для одноразового харчування здобувачів освіти у закладах загальної середньої освіти м.Дніпра у разі п’ятиденного перебування), вказати спосіб харчування/форму/технологічну модель, посилання на нормативний документ - наприклад, складено згідно з додатком № 9 постанови КМУ від 24.03.2021 № 305);
  • до самого примірного меню необхідно внести усі показники, які нормуються постановою КМУ № 305 (для прикладу можна використовувати форму меню, що затверджена МОЗ України), а саме:
  • *зазначити вікові категорії (групи) дітей
  • *повні назви страв
  • *перелік алергенів кожної страви
  • *для кожної вікової категорії навпроти кожної страви та усього за день зазначити вихід страви у грамах (маса нетто), кількість калорій (енергоцінність) у ккал, кількість білків, жирів та вуглеводів у грамах.
  • звернути увагу на наявність заборонених страв та компонентів, норми споживання основних груп харчових продуктів, їхню кратність, поєднання страв між собою тощо (враховуючи відповідний додаток норм постанови КМУ № 305);
  • разом з меню необхідно надавати інформацію щодо використаної технологічної документації та щодо аналізу виконання норм споживання основних груп харчових продуктів. Звертаємо увагу, згідно з постановою КМУ № 305 норми споживання основних груп харчових продуктів повинні виконуватися на 100%, відхилення маси нетто порцій груп харчових продуктів, зазначених у додатках 1-2, 5-6 та 9 постанови КМУ №305, для конкретного прийому їжі допускається на рівні 5-10% (не враховуються додатки з нормами для дітей при 6- та 7-денному перебуванні у закладі). Протягом тижня повинна бути дотримана загальна маса порцій таких груп харчових продуктів, як риба, птиця, свинина, телятина та яловичина для всіх категорій.

Погодження режиму дня та організації навчально-виховного процесу спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, та навчально-реабілітаційних центрів Дніпропетровської області проводиться відповідно до вимог, визначених наказом МОЗ України від 20.02.2013 № 144 «Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до улаштування, утримання і режиму спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, та навчально-реабілітаційних центрів»

Відповідно до статті 33 ЗУ «Про систему громадського здоров’я», під час організації та здійснення освітніх процесів повинні забезпечуватися умови, що відповідають вимогам санітарного законодавства, та здійснюватися заходи, спрямовані на збереження і зміцнення здоров'я, виховання у відповідних груп населення прихильності до здорового способу життя та дотримання вимог, визначених державними медико-санітарними нормативами та правилами.

Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, власники та адміністрація закладів освіти та фізичні особи, які організовують або здійснюють навчальний та виховний процес, зобов'язані забезпечити умови, що відповідають вимогам державних медико-санітарних нормативів та правил, здійснювати заходи, спрямовані на збереження і зміцнення здоров'я, популяризацію здорового способу життя.

Тому проведення гігієнічного аналізу (оцінки) організації освітнього процесу, розкладу занять, навчально-виховного навантаження, розпорядку дня і навчання у закладах дошкільної та загальної середньої освіти Дніпропетровської області проводиться відповідно до чинних медико-санітарних нормативів та правил. За результатами проведеного гігієнічного аналізу (оцінки) суб’єкту господарювання надається письмова відповідь щодо відповідності санітарним регламентам.

Питання використання інформаційних довідок та порядок проведення погоджувальних процедур для закладів освіти обговорено під час онлайн-семінару зі спеціалістами структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області. Семінар проведено за ініціативи управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства – начальником управління Олексієм Губським, головними спеціалістами Маргаритою Малишевою та Русланою Дорошенко.

Крім інформаційних карток, на семінарі також обговорені питання щодо своєчасної підготовки закладів освіти до роботи у новому навчальному році, проблемних питань та підготовки аналітичних матеріалів за результатами участі у роботі комісій.

Наразі за участі спеціалістів Держпродспоживслужби області триває комісійна робота щодо визначення стану готовності закладів освіти до роботи у новому 2024/2025 навчальному році.

Для своєчасної підготовки закладів освіти до роботи у новому навчальному році радимо скористатися зазначеними вище інформаційними довідками та надати відповідну документацію на розгляд до Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux