Відповідно до наказу Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області від 14.02.2024 № 52-ОД «Про затвердження інформаційних довідок для суб’єктів звернень щодо організації та проведення Головним управлінням Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області погоджувальних та реєстраційних процедур» затверджено перелік інформаційних довідок для закладів освіти, що висвітлені на офіційному вебсайті Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області у розділі «Послуги» - «Погоджувальні та реєстраційні процедури»: https://dp.dpss.gov.ua/poslugi/pogodzhuvalni-ta-reyestracijni-proceduri
Нагадуємо, що вищезазначена документація, яка надходить на погодження чи проведення гігієнічної оцінки, повинна супроводжуватися відповідною заявою від суб’єкта господарювання.
При підготовці для погодження примірних чотиритижневих меню та асортименту буфетної продукції необхідно враховувати таке:
Погодження режиму дня та організації навчально-виховного процесу спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, та навчально-реабілітаційних центрів Дніпропетровської області проводиться відповідно до вимог, визначених наказом МОЗ України від 20.02.2013 № 144 «Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до улаштування, утримання і режиму спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, та навчально-реабілітаційних центрів»
Відповідно до статті 33 ЗУ «Про систему громадського здоров’я», під час організації та здійснення освітніх процесів повинні забезпечуватися умови, що відповідають вимогам санітарного законодавства, та здійснюватися заходи, спрямовані на збереження і зміцнення здоров'я, виховання у відповідних груп населення прихильності до здорового способу життя та дотримання вимог, визначених державними медико-санітарними нормативами та правилами.
Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, власники та адміністрація закладів освіти та фізичні особи, які організовують або здійснюють навчальний та виховний процес, зобов'язані забезпечити умови, що відповідають вимогам державних медико-санітарних нормативів та правил, здійснювати заходи, спрямовані на збереження і зміцнення здоров'я, популяризацію здорового способу життя.
Тому проведення гігієнічного аналізу (оцінки) організації освітнього процесу, розкладу занять, навчально-виховного навантаження, розпорядку дня і навчання у закладах дошкільної та загальної середньої освіти Дніпропетровської області проводиться відповідно до чинних медико-санітарних нормативів та правил. За результатами проведеного гігієнічного аналізу (оцінки) суб’єкту господарювання надається письмова відповідь щодо відповідності санітарним регламентам.
Питання використання інформаційних довідок та порядок проведення погоджувальних процедур для закладів освіти обговорено під час онлайн-семінару зі спеціалістами структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області. Семінар проведено за ініціативи управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства – начальником управління Олексієм Губським, головними спеціалістами Маргаритою Малишевою та Русланою Дорошенко.
Крім інформаційних карток, на семінарі також обговорені питання щодо своєчасної підготовки закладів освіти до роботи у новому навчальному році, проблемних питань та підготовки аналітичних матеріалів за результатами участі у роботі комісій.
Наразі за участі спеціалістів Держпродспоживслужби області триває комісійна робота щодо визначення стану готовності закладів освіти до роботи у новому 2024/2025 навчальному році.
Для своєчасної підготовки закладів освіти до роботи у новому навчальному році радимо скористатися зазначеними вище інформаційними довідками та надати відповідну документацію на розгляд до Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.