• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Підсумки роботи сектору з питань запобігання та виявлення корупції за 2021 рік
Сектор з питань запобігання та виявлення корупції, опубліковано 27 січня 2022 року о 14:54

     Сектором з питань запобігання та виявлення корупції систематично здійснювалися заходи щодо забезпечення виконання антикорупційного законодавства. Робота була спрямована на профілактику та своєчасне виявлення корупційних ризиків у діяльності Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області (далі — Головне управління), зменшення їх впливу на загальні результати роботиПріоритетним напрямом роботи у подоланні корупції залишається превентивний підхід. Відтак методична, консультаційна та роз’яснювальна робота з питань мінімізації корупційних проявів посідає основне місце та має на меті забезпечення належного знання та розуміння працівниками положень антикорупційного законодавства та формування негативного ставлення до корупції.

     З цією метою співробітниками сектору постійно проводилась роз’яснювальна робота, надавалися практичні рекомендації щодо повноти та своєчасності заповнення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Проводився моніторинг виконання антикорупційних наказів, інших організаційно-розпорядчих документів. З кожним структурним підрозділом встановлено зворотний зв’язок, завдяки якому співробітники Головного управління мають можливість своєчасно отримувати консультації з питань додержання норм антикорупційного законодавства. Проведено 45 індивідуальних консультацій зі співробітниками Головного управліннях з відповідною відміткою в журналі наданих консультацій.

     З метою запобігання безпосередньому скоєнню правопорушень співробітники сектору залучались до проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю), які проводились структурними підрозділами Головного управління (протягом року проведено 34 спільні перевірки). Також проведено 92 вибіркові перегляди відеозаписів щодо дотримання антикорупційного законодавства при здійсненні заходів державного нагляду (контролю) Дніпровського управління, Дніпровського міського управління, управління захисту споживачів та Криворізького міського управління.

     Налагоджено контроль за проведенням спеціальних перевірочних заходів, своєчасністю декларування майна, доходів і видатків держслужбовців та членів їх родин (всього 237). Також було виявлено 4 факти несвоєчасного подання декларацій, про що письмово повідомлено Національне агентство з питань запобігання корупції.

     Завдяки удосконаленню профілактичної роботи, а саме: проведенню навчань, консультацій, спільних перевірок суб’єктів господарювання, зменшились ризики корупційних проявів, пов’язаних з безпосереднім контактом громадян і юридичних осіб з державними службовцями.

     Також протягом 2021 року за фактом прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою за ч. 3 ст. 368 КК України було відкрито два кримінальних провадження стосовно 2 посадових осіб Головного управління.

     Для забезпечення прозорості діяльності на офіційному сайті Головного управління функціонує розділ «Запобігання проявам корупції», в якому громадяни можуть заповнити електронне повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією проявів. Також на інформаційних сторінках публікується актуальна інформація про зміни в антикорупційному законодавстві та інші проблемно-тематичні матеріали (опубліковано 3 статті).

     Протягом звітного періоду розглянуто 2 скарги та 4 звернення громадян, на підставі яких було проведено необхідні перевірочні заходи, за результатами яких своєчасно поінформовано заявників. Одне звернення було перенаправлено за підслідністю до управління стратегічних розслідувань в Дніпропетровській області для подальшого розгляду та прийняття відповідного рішення.

     У зв’язку з вищевикладеним нагадуємо, що, відповідно до ст.39 Закону України «Про запобігання корупції», особи, уповноважені на виконання функцій держави, представляючи державу, діють виключно в її інтересах. Державні службовці не повинні допускати, у тому числі поза державною службою, дій та вчинків, які можуть зашкодити інтересам держави або негативно вплинути на репутацію державного службовця. 

     Вказані факти, на жаль, не поодинокі, тому співробітниками сектору з питань запобігання та виявлення корупції спільно з працівниками відділу правового забезпечення та управління роботи з персоналом, у разі виявлення порушень антикорупційного законодавства, будуть фіксуватися ці факти та матеріали направлятися до відповідних органів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux