• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Підготовка та придбання насіння озимих культур під урожай 2022 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 26 серпня 2021 року о 10:10

     Вже почалася підготовка насіння озимих культур під урожай 2022 року. З метою дотримання методичних вимог та технології вирощування в галузі рослинництва, перед сільгоспвиробниками гостро стоїть питання сортозаміни та сортооновлення насіннєвого матеріалу озимих культур шляхом закупівлі насіння нових сучасних сортів та вже добре зарекомендованих сортів високих репродукцій.

     Щоб уникнути контрафактного або фальсифікованого продукту при купівлі насіннєвого матеріалу озимих культур та бути впевненим в якості запропонованої продукції, необхідно перевіряти наявність документів на насіння, що реалізується.

     Відповідно до статті 18 Закону України від 26 грудня 2002 року № 411-ІV «Про насіння та садивний матеріал» та п. 28 «Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2017 року № 97, кожна партія насіння та садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватися:

     сертифікатами:

     насіння – сертифікатом, що засвідчує його сортові якості, та сертифікатом, який засвідчує його посівні якості;

     садивний матеріал – сертифікатом, що засвідчує його сортові якості, та сертифікатом, який засвідчує його товарні якості;

     супровідними документами, які видає споживачеві виробник насіння (згідно з ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості»):

     «Атестат на насіння» - на оригінальне (добазове) насіння;

     «Свідоцтво на насіння» - на насіння репродукцій (сертифіковане);

     «Свідоцтво на гібридне насіння» - на насіння першого покоління гібридів.

     У разі перепродажу посередник (перекупник) виписує нові супровідні документи на якість насіння (під свою відповідальність).

     Згідно зі ст. 22 Закону України «Про насіння та садивний матеріал», суб’єкт насінництва та розсадництва гарантує відповідність сортових та посівних якостей насіння, про що зазначається у сертифікатах. На придбане насіння гарантії діють протягом строку, визначеного в сертифікаті. Чинність сертифікатів, що супроводжують насіння, можна перевірити у «Реєстрі сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал», що розміщений на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.

     Отже, згідно з ст. 17 Закону України «Про насіння та садивний матеріал», використання для сівби насіння, що не має відповідного сертифіката, забороняється.

     Також важливим є наявність на пакуваннях насіння та садивного матеріалу етикеток. Відповідно до статті 21 Закону України «Про насіння та садивний матеріал», насіння та садивний матеріал, що вводяться в обіг, обов’язково маркуються і пакуються згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10 липня 2017 року № 348 «Про затвердження Порядку маркування та пакування партій насіння і форми етикетки».

     Перед придбанням насіння та/або садивного матеріалу необхідно пересвідчитись, що інформація, вказана в супровідних документах, відповідає інформації, нанесеній на етикетці.

     Відповідно до ст. 23 Закону України «Про насіння та садивний матеріал», у разі невпевненості у відповідності показників посівних якостей придбаного насіння показникам, зазначеним у сертифікаті, що засвідчує посівні якості насіння, суб’єкт господарювання не пізніше 10 календарних днів з дня придбання має право ініціювати проведення арбітражного визначення посівних якостей насіння згідно з Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 18.08.2017 за № 615.

     Шановні суб’єкти насінництва та розсадництва! У разі виникнення будь-яких питань у ході підготовки та придбання насіння сільськогосподарських культур звертайтеся до спеціалістів відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux