• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Перед посівом варто перевірити насіння!
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 20 вересня 2022 року о 09:40

     Перевірка насіння на посівні якості перед посівом є необхідною умовою одержання сталого врожаю сільськогосподарських культур. Тільки знаючи показники чистоти, схожості, маси 1000 насінин можна з високою точністю розрахувати норму висіву на гектар і не витрачати зайвий посівний матеріал.

     На посівні якості варто перевіряти насіння, яке зберігалось від купівлі до сівби більше ніж 8 місяців для протруєного соняшника, 12 місяців для кукурудзи, залишки насіння минулих років, перехідного фонду або у випадку, якщо є підозри щодо невідповідних умов зберігання.

     Посівні якості насіння – сукупність показників якості насіння, що характеризують придатність його до посіву (енергія проростання, схожість, чистота, маса 1000 насінин, вологість, життєздатність, заселеність шкідниками, зараженість хворобами).

     Схожість, без сумніву, є найбільш важливим показником. Під схожістю розуміють здатність насіння утворювати нормально розвинені проростки. Цей показник виражається у відсотках до загальної кількості насіння, взятого для пророщування. Нормується стандартом, забезпечує нормальне проростання насіння в польових умовах і формування необхідної густоти рослин. Існують поняття лабораторної та польової схожості насіння. Лабораторна схожість визначається шляхом пророщування за оптимальних умов протягом конкретного для кожної культури терміну (для більшості культур – 7-8 діб).

     Польова схожість насіння, як правило відрізняється від лабораторної, її показники можуть бути дещо нижчими, адже в лабораторії створюються ідеальні умови для проростання насіння, що не завжди можливо в польових умовах. Це пов’язано з впливом низки чинників, таких як температура й вологість ґрунту, строки й глибина посіву, рівень агротехніки тощо. Згідно з міжнародними стандартами ОЕСР, ІСТА та внутрішнім стандартом України ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості». При аналізуванні схожості насіння використовують такі поняття: нормальні проростки, аномальні проростки та непроросле (мертве відповідно до ІСТА, або зігниле згідно з ДСТУ) насіння.

     Не менш важливим показником є енергія проростання насіння, що характеризує його здатність швидко і дружно проростати. Цю властивість має здорове насіння, вирівняне за фізіологічним станом. На енергію проростання у природних умовах насамперед впливають температура та вологість ґрунту.

     Показником крупності насіння служить маса 1000 насінин, що характеризує його виповненість, запас поживних речовин у насінині, цінність насіннєвої партії в цілому. Для посіву краще використовувати не тільки крупніше насіння, але й більш вирівняне. Вирівняність насіння досягається сортуванням та калібруванням, при чому насіння поділяють за масою і розміром, що особливо має велике значення при посіві культур точного висіву.

     Має значення і перевірка на заселеність насіння шкідниками, які пошкоджують насіння, а продукти їх життєдіяльності спричиняють розвиток грибкових хвороб і пліснявіння. Попередня перевірка насіння сільськогосподарських культур на зараженість хворобами дає можливість визначити стан здоров’я насіння, адже результати таких досліджень будуть підставою для прийняття рішення про доцільність проведення обробки насіння та вибір протруйника необхідного спектра дії. При цьому основна вимога для якісного протруювання насіння – відсутність домішок насіння культурних рослин та бур’янів, битого насіння тощо, тому при визначенні посівних якостей насіння обов’язково визначати чистоту. Чистота – це кількість насіння основної культури у наважці, виражена у відсотках (ДСТУ 4138-2002).

     Володіючи повною інформацією про якість насіння, виробник розуміє, який протруйник треба купити, чи потрібна передпосівна обробка стартовими мікродобривами та чи варто сіяти це насіння взагалі.

     Для точного визначення вагової норми висіву культури на один гектар враховують посівну придатність. Посівна придатність посівного матеріалу – це вміст у ньому чистих і одночасно схожих насінин. Встановлюють посівну придатність тільки для кондиційного насіння.

     Перевірити насіння на посівні якості та отримати протокол випробування проби насіння за результатами лабораторних досліджень можна у ДУ «Дніпропетровська обласна фітосанітарна лабораторія».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux