З початку 2021 року в Дніпропетровській області вже зареєстровано 2 випадки отруєння грибами, в т.ч. 1 дитина.
Останній випадок: постраждала дитина 2011 року народження (9 років), мешканка м.Павлоград.
Сушені білі гриби придбали у приватної особи під час відпочинку в Буковелі. Вживали разом із мамою та батьком суп із сушених білих грибів 25.01.2021 о 14-00.
В цей же день о 23-45 у дитини з’явились перші симптоми: слабкість, біль у животі, підвищення температури тіла до 37,50, нудота, багаторазові блювання та діарея. У батьків симптоми відсутні.
Звернулись за медичною допомогою 26.01.2021 о 08-00 до приймального відділення КНП «Павлоградська міська лікарня №1»ПМР, де встановлено діагноз: отруєння дикорослими грибами?
У стані середньої важкості 26.01.2021 о 09-00 дитина направлена в інфекційне відділення КП «Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня»ДОР». На даний час проходить лікування.
Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області вкотре попереджає про небезпеку вживання дикорослих грибів!
Для тих, хто, все ж таки не може відмовитись від грибів, необхідно пам’ятати про звичайні правила, яких необхідно дотримуватися:
1. Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
3. Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне:
Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.
Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
Не вживайте сирих грибів.
Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів (не менше трьох) у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.
Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
Якщо сталася біда – не гаяти жодної хвилини – це «правило золотого часу».
Негайно викликайте «Швидку допомогу» та акцентуйте увагу на тому, що захворілий вживав гриби!
До її приїзду промийте шлунок 2-3 літрами сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу. Недоїдених грибів не викидайте, їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.
Бережіть себе та своїх близьких. Будьте здорові!