• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Отруєння дикорослими грибами: ситуація на Дніпропетровщині

     Випадок, що сколихнув інфорпростір, стався у Чернігівській області. Там дикорослими грибами отруїлася ціла родина – мама та четверо дітей. На жаль, 2 травня 2021 року в реанімації обласної дитячої лікарні помер семимісячний хлопчик, що отруївся грибами. Два дні тому, вранці 30 квітня 2021 року в реанімації обласної дитячої лікарні померла п’ятирічна дівчинка.

     Ще двоє дітей, шестирічний хлопчик і трирічна дівчинка цієї ж родини, перебувають у стабільно важкому стані, в реанімації токсикологічного відділення дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». У стані середньої важкості в реанімації Чернігівської обласної лікарні наразі знаходиться на лікуванні їх вагітна мати. 

     Усі члени родини вживали дикорослі гриби невідомого походження, які обсмажили з картоплею.

     Про ситуацію отруєння дикорослими грибами на Дніпропетровщині, заходи  профілактики та наслідки для здоров’я 12.05.2021 розповіла головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області  Маргарита Малишева у передачі «Сьогодні. Головне» на телеканалі «UA: Суспільне. Дніпро».

     У передачі також висвітлили 2 випадки отруєння мухоморами, що сталися на Дніпропетровщині в 2021 році. Крім того, поговорили про користь і шкоду від вживання грибів для дітей та дорослих, про основні симптоми отруєння грибами та заходи, яких необхідно дотримуватися, аби убезпечитись від отруєнь дикорослими грибами.

    Нагадуємо, гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

    Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

    Як не отруїтися грибами

  • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: у цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

    Симптоми отруєння грибами

     Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:

  • нудота;
  • блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій.

     За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

    Перша допомога у разі отруєння грибами:

  • терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

    Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

    Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

    Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

     Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області вкотре попереджає про небезпеку вживання дикорослих грибів! 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux