• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Особливості збирання ріпаку
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 28 липня 2021 року о 12:59

     Збирання ріпаку має свої особливості, які обов’язково слід ураховувати. Недотримання строків збирання насіння може призвести до значних втрат врожаю! Тому відділ контролю у сфері насінництва та розсадництва надає деякі рекомендації щодо збирання ріпаку. 

     У першу чергу, перед збиранням ріпаку потрібно враховувати, що його посіви нерівномірно дозрівають і зріле насіння легко осипається зі стручків через тривалий період цвітіння. Визначення правильного строку збирання - перша складність збирання ріпаку. Залежно від ярусу, розміщення стручків насіння на одній і тій самій рослині дозріває по-різному. Якщо верхні стручки вже дозріли та навіть можуть розтріскуватися, наливання насіння в нижніх стручках ще триває і вони можуть компенсувати втрати насіння у верхній частині суцвіття. Від початку дозрівання насіння у верхньому ярусі до повного дозрівання їх у нижньому ярусі потрібно від 3 до 5 тижнів. Тому для пришвидшення строків збирання та більш рівномірного дозрівання в більшості регіонів України рекомендовано проводити десикацію (хімічне сушіння) у момент почорніння перших насінин і коли насіння в середньому ярусі основного стебла має від червоно-коричневого до темно-коричневого забарвлення (всі стручки жовтуваті). Та вже через 7–10 днів після проведення десикації можна починати збирання врожаю ріпаку.

     Збирають ріпак при повній стиглості насіння. Дозрівання залежить від строків сівби та сортових особливостей. Насіння ріпаку в момент дозрівання має блискуче, чорно-коричневе забарвлення. Після настання оптимального моменту для збору слід без зволікання зібрати врожай, щоб уникнути подальшого розтріскування стручків та осипання насіння через зниження вологості. Період збирання ріпаку можна подовжити шляхом сівби сортів різної групи стиглості та поступовим проведенням десикації, враховуючи навантаження на комбайн. Але на практиці часто ріпак збирають дуже рано. Сучасні сорти й гібриди відрізняються досить високою стійкістю до розтріскування, тому краще збирання врожаю розпочинати трохи пізніше, ніж дуже рано. Збирання за 8 днів до повної стиглості ріпаку призводить до втрат 0,2–0,5 т/га й зниження вмісту жиру на 3–4%. Занадто ранній строк збирання ріпаку ускладнює обмолот. Вологі частини стебел значною мірою знижують пропускну здатність комбайна, забивають молотильний апарат і решітний стан, підвищують уміст зелених домішок у бункері з усіма негативними наслідками. Занадто раннє збирання може призвести до зворотного зволоження насіння: вологі стебла сплющуються в молотильному апараті, виділяючи вологу, що зволожує сухе насіння. Зворотне зволоження може становити до 4%.

     Для виз­на­чен­ня оп­ти­маль­них стро­ків збирання потрібно ве­с­ти ре­гу­ляр­ний кон­троль за ста­ном посіву: як за во­ло­гістю насіння, так і за зовнішніми оз­на­ка­ми рос­ли­ни.

     Як висновок хотілося б додати, що у ріпаку велике майбутнє в Україні. Прибуток від виробництва ріпаку залежить не тільки від використання високоякісного посівного матеріалу, сучасних методів агротехнологій, а й від високої кваліфікації всіх працівників у господарствах.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux