Нікопольське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує.
Літні умови – підвищена температура, активне сільське господарство, зміни у харчуванні та водоспоживанні – створюють сприятливе середовище для виникнення метгемоглобінемії, тому важливо бути особливо уважними саме у цей період.
Метгемоглобінемія є рідкісним, але потенційно небезпечним клінічним синдромом, що характеризується збільшенням концентрації метгемоглобіну в крові – форми гемоглобіну, яка не здатна транспортувати кисень до тканин. Це призводить до кисневого голодування, яке надалі викликає порушення у роботі печінки, нирок, серцево-судинної та нервової систем. Особливо небезпечна метгемоглобінемія для немовлят та малолітніх дітей, в організмі яких ще не сформована достатня активність ферментів, відповідальних за відновлення метгемоглобіну.
Метгемоглобінемія може виникати у будь-який час року, проте у літню пору ризик її виникнення має тенденцію зростати внаслідок впливу зовнішніх та внутрішніх чинників. Підвищення температури довкілля, зміни у харчовому режимі, збільшення споживання води, а також активне використання агрохімікатів у сільському господарстві створюють умови для підвищеного надходження в організм нітратів, нітритів та інших окиснювальних агентів, під токсичною дією яких і підвищується вміст метгемоглобіну в крові.
Основні фактори, що сприяють підвищенню ризику розвитку метгемоглобінемії у літній період:
Активне використання агрохімікатів у сільському господарстві.
Влітку, через активне удобрення полів, городів весною та раннім літом, концентрація нітратів у ґрунті зростає, і, відповідно, у воді колодязів, неглибоких свердловин та відкритих джерел. Також у спекотну пору вода може концентрувати забруднювачі через випаровування.
Особливо небезпечною є ситуація, коли колодязна вода використовується для приготування сумішей для немовлят, оскільки навіть невелика кількість нітратів може викликати у них серйозне отруєння.
Збільшене споживання води та вживання овочів і фруктів, які можуть містити нітрати.
У спеку люди більше п’ють воду, що збільшує надходження нітратів, якщо вода неякісна. Особливо це стосується води з колодязів або відкритих джерел, яка не завжди проходить належне очищення та може містити підвищену кількість нітратів, насамперед, після активного використання агрохімікатів у сільському господарстві. Також влітку люди вживають більше свіжих овочів, фруктів та ягід (огірки, капуста, буряк, морква, листя салату, шпинат, кавуни), які мають властивості накопичувати нітрати, особливо, якщо вони вирощені з активним використанням азотних добрив.
Висока температура та порушення умов зберігання продуктів харчування та води.
Підвищена температура довкілля сприяє активізації хімічних процесів, які можуть призводити до утворення окиснювальних сполук, здатних індукувати метгемоглобінемію. При високій температурі нітрати у воді та продуктах можуть швидше перетворюватися на токсичні нітрити. Тому тривале або неправильне зберігання овочів та води при високій температурі підвищує ризик утворення нітритів. Особливо це стосується нарізаних овочів, залишених на відкритому повітрі.
Вразливість дітей у літній період.
Літо – час відпочинку на природі, біля водойм, де часто немає належного контролю за якістю води та харчування, як наслідок - є ризик виникнення кишкових інфекцій, що можуть викликати ацидоз, який посилює токсичний ефект метгемоглобіну. Немовлята та малолітні діти більш чутливі до нітратів. Тому навіть помірні рівні нітратів у воді та продуктах можуть спричинити отруєння.
Групами ризику щодо виникнення метгемоглобінемії є:
Основні симптоми метгемоглобінемії: синюшність губ, пальців, слизових оболонок (ціаноз); слабкість, запаморочення; задишка; втрата апетиту; сонливість, млявість; у тяжких випадках – судоми, втрата свідомості, кома. У немовлят навіть незначне підвищення рівня метгемоглобіну може призвести до смертельно небезпечного кисневого голодування.
Основні заходи мінімізації ризику виникнення метгемоглобінемії влітку.
1. Контроль якості питної води:
2. Правильне зберігання та використання води:
3. Харчова профілактика:
4. Підтримка належних санітарних умов:
5. Медична профілактика та освіта:
Пам’ятайте, метгемоглобінемія – це підступна загроза, яку можна попередити. Бережіть себе та своїх дітей!