• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Обережно – ботулізм!
опубліковано 07 грудня 2021 року о 11:14

     У пресцентрі «Наше місто» 3 грудня 2021 року начальник відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідувань спалахів управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Неля Полюхович повідомила, що з початку поточного року в регіоні вже зареєстровано 3 випадки ботулізму.

     Останній випадок - у м. Нікополі. Захворіла жінка 1999 року народження (22 роки). Захворювання пов’язано із вживанням риби в’яленої - солена плотва, придбана в торговельному павільйоні «Пивний магнат».

     Постраждала вживала рибу ввечері 23 листопада, а вже перші симптоми з’явились 25 листопада о 17:00, коли вона відчула загальну слабкість, нудоту, запаморочення, туман, сітку перед очима, сухість у роті, відчуття кому в горлі, двоїння в очах (диплопію), затруднення дихання.

     Жінку госпіталізували в інфекційне відділення КП «Нікопольська лікарня» Покровської сільської ради Нікопольського району», де їй була введена протиботулінічна сироватка. Станом на сьогодні постраждала продовжує лікування в стаціонарі. Стан хворої середньої важкості. Зберігаються незначні бульбарні розлади.

     26 листопада 2021 спеціалістами відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Нікопольського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проведено позапланове інспектування торгівельного павільйону, в якому була придбана в’ялена плотва з нутрощами, яка стала причиною захворювання на ботулізм.

     У ході проведення позапланового інспектування виявлено численні порушення вимог законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, а саме: відсутня державна реєстрація потужності; не забезпечена система простежуваності (тобто харчовий продукт невідомого походження); оператор ринку здійснює обіг харчових продуктів, отриманих з невідомих потужностей, відсутня інформація щодо державної реєстрації таких потужностей або експлуатаційного дозволу; обладнання (ваги) не калібровано відповідно до законодавства. Первинна продукція, яка зберігається на потужності, утримується в умовах, що не запобігають її псуванню та не забезпечують захист від забруднення, а саме: в приміщенні, де знаходиться продукція, відсутній контроль температури та вологості; у морозильній камері не контролюється температурний режим при зберіганні харчових продуктів, який унеможливлює розмноження мікроорганізмів, формування токсинів; алкогольні, безалкогольні напої зберігаються на підлозі; небезпечні та/або неїстівні речовини зберігаються невпорядковано; не дотримано вимоги до безалкогольних та слабоалкогольних напоїв (зберігаються без контролю температури та вологості).

     За результатами інспектування винесено:

- припис щодо усунення порушень, виявлених під час проведення позапланового заходу державного нагляду щодо додержання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин (від 29.11.2021 №4111/22-21);

- рішення про відкликання та/або вилучення з обігу харчових продуктів та/або кормів, що не відповідають законодавству про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин (від 29.11.2021 № 4.3/9166); вилучено 9 кг 584 г - плотва в’ялена з нутрощами;

- рішення про тимчасове припинення виробництва та/або обіг харчових продуктів та/або кормів за порушення законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин (від 29.11.2021 № 4.3/9225) на 10 робочих днів.

     Харчовий продукт – плотва в’ялена непатрана – 26.11.2021 відібраний в торговельному павільйоні «Пивний магнат» та направлений для дослідження в Дніпропетровську державну регіональну лабораторію Держпродспоживслужби України; залишки риби з домашнього вогнища 29.11.2021 направлені для дослідження в лабораторію ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України». Результати – опрацьовуються.

     Заходи тривають. Ситуація перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

      Держпродспоживслужба вкотре нагадує про небезпеку вживання непатраної риби, особливо виготовленої у домашніх умовах, невідомого походження або придбаної на стихійних ринках!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux