Проблема ботулізму нині доволі актуальна. За даними Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, у поточному році у нашій державі намітилася тенденція до погіршення санітарно-епідеміологічної ситуації щодо захворювання на ботулізм. Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, які пов’язані із вживання рибної продукції, зокрема промислового виробництва.
У цілому по Україні за І півріччя 2021 року взято участь у розслідуванні 44 випадків захворювання на ботулізм, постраждало 46 осіб, що значно більше, ніж за аналогічний період минулого року (31 випадок захворювання, постраждало 35 осіб). Унаслідок захворювання на ботулізм з початку 2021 року померло 5 хворих, проти 2 за аналогічний період попереднього року.
За результатами розслідування випадків ботулізму встановлено, що 19 випадків пов’язані із вживанням консервації домашнього приготування (овочі та гриби – 6, м’ясна продукція – 13), 24 випадки – із рибними продуктами, в одному випадку шлях зараження не встановлено. Серед захворілих на ботулізм 7 хворих пов’язують своє захворювання з рибною продукцією, придбаною в магазинах.
Нехтуючи своїм здоров’ям, і навіть життям, громадяни продовжують споживати рибу сушену, в’ялену домашнього приготування, невідомого походження і сумнівної якості, у зв’язку цим нагадаємо, які заходи слід вжити, аби вберегтися від цієї небезпечної недуги:
– не купувати консервовані продукти домашнього приготування;
– не купувати рибу «з рук», у дворах, з автотранспорту та в інших місцях стихійної торгівлі;
– не купувати непатрану рибу;
– не робити самостійно консерви з м’яса, риби і грибів;
– зберігати домашні консерви при температурі до +2;
– знищувати «бомбажні» (здуті) банки;
– дотримуватися чистоти при обробці продуктів для консервування і не використовувати зіпсовані овочі та фрукти;
– відмовитися від вживання напівпросмажених стейків, м’яса з кров’ю, копченої та сирої риби.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не треба займатися самолікуванням. Необхідно терміново звернутися по медичну допомогу до найближчого лікувально-профілактичного закладу.
Спеціалісти Держпродспоживслужби закликають усіх, кому не байдуже здоров’я своє та оточуючих, бути пильними та обережними!