Нові вимоги до дитячого харчування у закладах освіти

Удосконалення організації харчування дітей в організованих колективах є досить складним, але вкрай необхідним процесом.

Статистичні матеріали МОЗ України та дані наукових досліджень свідчать про тенденцію до зростання загальної захворюваності дітей, поширеність хронічних захворювань, пов’язаних з порушенням обміну речовин, ожиріння, дитячу інвалідність тощо.

Реформа основана на принципах здорового харчування. Достатня кількість поживних речовин та правильна культура споживання їжі сприяють загальному зміцненню організму дитини, вберігають від численних хвороб, впливають на працездатність.

Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей.

Що ж стосується особливостей нових вимог до дитячого харчування, то вони такі:

  • обмеження кількості солі, цукру, тваринних жирів;
  • 75% раціону мають становити продукти рослинного походження;
  • зменшення кількості картоплі, хліба (включено до раціону цільнозерновий хліб);
  • при виборі бобових, макаронних та круп’яних виробів перевага має надаватися продукції з високим вмістом харчових волокон;
  • збільшення кількості овочів, фруктів, м’ясних, рибних, молочних продуктів, додаються горіхи, сухофрукти;
  • обмеження кількості смажених страв;
  • змінено вимоги до сировини.

Також визначено перелік заборонених продуктів та страв у дитячому раціоні, до яких увійшли:

  • синтетичні барвники та ароматизатори (крім ваніліну);
  • підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти;
  • гриби;
  • кава та кавові напої;
  • рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва (крім пастеризованих соків промислового виробництва без цукрів та підсолоджувачів);
  • газовані напої, зокрема й енергетичні;
  • холодці, м’ясні та рибні салати, паштети, зельці;
  • вироби у фритюрі;
  • млинці з кисломолочним сиром або м’ясом;
  • ковбасні вироби.

З метою впровадження змін щодо харчування дітей в організованих колективах, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305, створена робоча група, головним завданням якої є розроблення примірного сезонного меню для вихованців закладів дошкільної освіти.

МОЗ України затверджено уніфіковане примірне чотиритижневе меню та технологічні картки, з якими можна ознайомитися на сайті МОЗ України.

У межах реформи шкільного харчування у Міністерстві розвитку громад та територій розробили інформаційний посібник з будівництва харчоблоків у школах. Рекомендації стосуються як звичайних шкільних харчоблоків, так і харчоблоків так званих «опорних кухонь», які зможуть забезпечувати доставлення їжі в інші заклади загальної середньої освіти. У зв’язку з цим територіальні громади мають підготувати якісні проєкти з модернізації харчоблоків, які будуть відповідати вимогам технологічного циклу приготування їжі.

Про це та інше повідомила головний спеціаліст управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева під час участі у передачі «Шах і мат» на телеканалі «Відкритий»  https://www.youtube.com/watch?v=hVda8gfY92w


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux