Щоліта в Україні фіксують збільшення випадків харчових отруєнь. Найчастіше причина отруєнь ‒ це порушення правил зберігання продуктів і приготування страв. Як вберегтися від гострих кишкових інфекцій журналістам телеканалу «Рудана» розповіли спеціалісти Криворізького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.
Частіше від отруєнь страждають люди похилого віку та діти, головним шляхом передачі кишкових інфекцій є продукти харчування. Салати з майонезом, молочні, м’ясні та рибні продукти ‒ все це, за умови неправильного зберігання та недотримання санітарних вимог, може викликати тяжке харчове отруєння.
У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!
З метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати такі заходи профілактики:
• продукти, що швидко псуються, зберігати лише в холодильнику, обов’язково дотримуватись термінів їх зберігання;
• при купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб та при дотриманні температурних режимів, зазначених на упакуванні та у встановлений виробником термін;
• не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
• не вживати невідомі гриби, дикорослі ягоди, трави та інші рослини;
• не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин);
• при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною проточною водою;
• перед приготуванням їжі та перед її вживанням слід завжди мити руки з милом;
• захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді тощо.