• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Нарада щодо водопостачання у Покровському

Фахівці Синельниківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області провели зустріч-нараду спільно з ВСП «Васильківський міжгромадський відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ України» для керівництва КП «ПОКРОВСЬКЕ ВОДОПРОВІДНО-КАНАЛІЗАЦІЙНЕ ГОСПОДАРСТВО» щодо впровадження в дію наказу Міністерства розвитку громад територій та інфраструктури України від 12.04.2024 №309 «Порядок розроблення підприємствами централізованого водопостачання та централізованого водовідведення технологічних регламентів», а також обговорили алгоритм розроблення такого регламенту для підприємства та терміни, встановлені для його розроблення.

Для здійснення суб'єктами господарювання господарської діяльності з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення обов'язковим документом є технологічний регламент.

Технологічний регламент – це документ, у якому визначено вимоги до технологічного процесу експлуатації систем та об'єктів централізованого водопостачання та централізованого водовідведення під час здійснення виробничої діяльності, режими експлуатації споруд і обладнання.

Наказом Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України від 12.04.2024 № 309 затверджено Порядок розроблення підприємствами централізованого водопостачання та централізованого водовідведення технологічних регламентів. Порядок містить перелік розділів технологічного регламенту та вимоги до їхнього змісту.

Технологічний регламент розробляється підприємством централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення або спеціалізованою науковою установою, конкретизуючи його вимоги для відповідного підприємства, системи водопостачання та/або водовідведення, і затверджується його керівником за погодженням з органом місцевого самоврядування в межах території територіальної громади.

Технологічні регламенти для існуючих об'єктів централізованого водопостачання та централізованого водовідведення розробляються протягом одного року після затвердження Порядку, а далі - після завершення строку дії попереднього технологічного регламенту; для новозбудованих (реконструйованих) об'єктів централізованого водопостачання та централізованого водовідведення - не пізніше ніж у місячний строк після проведення пусконалагоджувальних робіт.

Строк дії технологічного регламенту встановлюється не більше ніж на 5 років.

Види технологічних регламентів залежать від кількості споживачів, які обслуговуються. Наприклад:

- підприємства, які обслуговують менше 20 тис. споживачів, розробляють єдиний загальний технологічний регламент із загальними водними та матеріальними балансами;

- підприємства, які надають послуги лише з централізованого водопостачання або з централізованого водовідведення, розробляють технологічний регламент окремо на відповідну систему централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення.

Одним із розділів технологічного регламенту є узгоджена з територіальними органами Держпродспоживслужби та центрами контролю та профілактики хвороб робоча програма виробничого контролю якості питної води для таких видів техрегламетів:

  • технологічний регламент очисних споруд водопостачання;
  • технологічний регламент водозабірних споруд;
  • технологічний регламент розподільної водопровідної мережі;
  • єдиний загальний технологічний регламент для системи централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Технологічний регламент є основним технічним документом підприємств, які надають послуги з централізованого питного водопостачання (та водовідведення). Він вміщує повний детальний опис технологічного процесу виробництва питної води та показники якості. Зокрема характеристики системи водопостачання в цілому та її окремих частин, очисних споруд, насосних станцій, розподільної мережі та її окремих частин, робочу програма, порядок та періодичність виробничого контролю та інші важливі показники.

Затверджений та узгоджений з усіма необхідними установами, технологічний регламент повинен точно виконуватися експлуатуючими службами, він є підставою для виконання всіх видів робіт з експлуатації, поточного та капітального ремонту, технологічного, фізико-хімічного і бактеріологічного контролю за роботою всього водоочисного комплексу та його окремих елементів.

Дотримання всіх вимог технологічного регламенту є обов’язковим для всього обслуговуючого персоналу, оскільки це забезпечує належну якість наданих послуг, оптимальність усіх стадій технологічного процесу, запобігання пошкодженню споруд та обладнання, безпечність експлуатації, виконання встановлених вимог з охорони праці, зведення до мінімуму можливості виникнення аварійних ситуацій тощо.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux